VIDEO Valea Milcovului, zona cea mai afectată de ploile torențiale

0
88
Avertizările meteorologilor s-au confirmat în mai multe localități din Vrancea. A fost rupere de nori în Jariștea, Odobești, Broșteni, Mera. Zeci de gospodării au fost invadate de aluviuni venite de pe versanți. În unele zone, apa a intrat în beciurile, fântânile și chiar casele oamenilor. Mai multe porțiuni de drumuri naționale, județene și comunale au fost măturate și acoperite de apă și mâl. Torenții de pe versanți au blocat canalele și șanțurile și au adus la vale mormane de gunoaie, noroi și resturi vegetale. Câteva drumuri de piatră au fost ”brăzdate” de torenți și s-au format cratere și șanțuri de-a lungul și de-a latul drumurilor. Drumul național 2M, Odobești-Andreiașu de Jos, a fost blocat de aluviunile aduse de torenți de pe versanți în satul Pitulușa, comuna Broșteni.

Circulația autovehiculelor s-a reluat după câteva ore. Tot în Pitulușa, oamenii s-au trezit cu gospodăriile acoperite de mâl și nu pot deschide porțile din cauza stratului gros de noroi acumulat între drum și gardurile lor. Au mai fost afectate drumurile județene Odobești-Jariștea-Bolotești, drumul județean Jariștea-Scânteia-releu tv, drumurile comunale din Jariștea, Mera, Broșteni precum și o serie de străzi din Odobești. Autoritățile locale au încercat să limiteze efectele ploilor și să remedieze distrugerile, împreună cu serviciile de voluntari pentru situații de urgență, cu utilajele proprii și cele închiriate de la oamenii din zonă și cu angajați de la ISU.
Deși se anunțase cod roșu pentru cursurile de apă din bazinul Milcovului, se pare că momentul critic a trecut iar nivelul râului Milcov este, la orele dimineții, sub cota de inundație. Meteorologii mențin avertizarea de cod portocaliu până la orele după amiezii pentru jumătatea de vest a județului Vrancea, la deal și la munte.