Val de incendii în ultimele 24 de ore. Au ars o gospodărie din Nereju și peste 60 hectare de vegetație

0
891

În ultimele 24 de ore, pompierii militari vrânceni au gestionat 21 situaţii de urgenţă, dintre care 7 pentru stingerea incendiilor, 13 pentru acordarea primului ajutor calificat cetăţenilor şi 1 misiune de deblocare a unei uşi. Ultimele două incendii s-au produs în această dimineaţă, la două locuinţe, una situată pe str. Gheorghe Doja din municipiul Focşani, cealaltă în comuna Nereju, sat Nereju Mic. Astăzi, 23 ianuarie, în jurul orei 07.05, trei echipaje cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă din cadrul Staţiei de Pompieri Vidra şi o ambulanţă SMURD de la Punctul de Lucru Năruja au acţionat pentru stingerea incendiului izbucnit la o gospodărie din satul Nereju Mic. În urma evenimentului produs, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric, au ars o locuinţă formată din 5 camere, 2 anexe, bunuri de uz casnic şi gospodăresc, mobilier şi electrocasnice. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite astfel, fiind salvate un imobil  şi un grajd aflate în imediata vecinătate. O persoană, de sex feminin, în vârstă de 76 de ani a suferit atac de panică. Paramedicii  i-au acordat primul ajutor calificat la faţa locului şi au transportat-o cu ambulanţa SMURD la CPU Vidra. Alarma a sunat din nou în această dimineaţă, în jurul orei 07:20, anunţând producerea unui incendiu la o locuinţă situată pe Str. Gheorghe Doja din municipiul Focşani. La faţa locului s-au deplasat în cel mai scurt timp două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi modulul SMURD din cadrul detaşamentului de Pompieri Focşani. Pompierii au lichidat în mai puţin de două ore incendiul izbucnit cel mai probabil din cauza unui coş de fum deteriorat. În urma evenimentului, au ars 50 mp din acoperişul locuinţei, construit din lemn cu învelitoare din tablă ondulată. Locuinţa incendiată era alipită de un alt corp de casă P+1 dar, datorită promptitudinii cu care s-a acţionat, imobilul învecinat nu a fost afectat.

Având în vedere evenimentele din ultima perioadă și faptul că sezonul rece determină o creștere a numărului incendiilor produse de mijloacele de încălzire cu defecțiuni, improvizații ori pentru că sunt lăsate nesupravegheate, pompierii vrânceni vă recomandă următoarele:
– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;

– supravegheați permanent focul;

– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;

– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;

– curățați coșurile de evacuare a fumului de funingine.

– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;

– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;

– nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;

– nu folosiți instalații de gaz improvizate;

– nu lăsați aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate;

– dacă simțiți miros de gaz, nu utilizați surse de aprindere cu flacără (chibrituri, brichete, etc.), nu aprindeți lumina și deschideți ferestrele pentru aerisire.     

În afara situaţiilor prezentate anterior, în cursul zilei de ieri, 22 ianuarie, forţele de intervenţie din cadrul I.S.U. Vrancea au acţionat pentru stingerea a patru incendii de vegetaţie uscată care au afectat suprafeţe de teren cuprinse între 500 mp şi 40 ha. Evenimentele au avut loc în localităţile: Scafari (com. Vidra); Andreiaşu; Găgeşti (com. Boloteşti) şi Bălăneşti (com. Gura Caliţei). Astfel, în localitatea Scafari au ars 500 mp de vegetaţie uscată, în localitatea Andreiaşu au ars 15.000 mp de vegetaţie uscată, în localitatea Găgeşti au ars 10 ha de vegetaţie uscată, lăstăriş şi mărăciniş, iar în localitatea Bălăneşti au ars 40 ha de fâneaţă. Ultimul incendiu, în localitatea Bălăneşti, a fost anunţat în jurul orei 20:40, iar pentru stingerea acestuia s-a lucrat, în cooperare cu SVSU Gura Caliţei şi SVSU Dumitreşti, aproximativ patru ore. (ISU Vrancea)