USR depus aproape 800.000 de semnături la Parlament, pentru inițiativa ”Fără penali în funcții publice”, în ciuda obstrucțiilor puse de mulți primari, inclusiv din Vrancea

0
125

Uniunea Salvaţi România a depus ieri la Parlament încă o tranşă de 446.000 de semnături pentru iniţiativa ”Fără penali în funcţii publice”. În total, au fost depuse 781.000 de semnături, din toate judeţele ţării. Conform reprezentanților USR, iniţiativa a reuşit să îndeplinească cele două condiţii impuse de lege: peste 500.000 de semnături valide şi minimum 20.000 de semnături din 21 de judeţe. În unele localități, inclusiv în Vrancea, primarii și funcționarii publici au făcut tot posibilul să tergiverseze validarea semnăturilor strânse de USR, pentru a le returna în timp util. Printre localitățile unde primarii și secretarii au obstrucționat procedura de validare a semnăturilor se numără, potrivit liderilor USR Vrancea, Focșani, Mărășești, Garoafa, Panciu, Vânători, Poiana Cristei și Mera. Cu toate aceste piedici, liderii USR spun că vor merge până la capăt cu declanșarea referendumului ”Fără penali în funcţii publice”. „Atât eu cât şi colegii din USR avem responsabilitatea de a duce vocea fiecărui cetăţean exprimată printr-o semnătură la Parlament. Toţi cei un milion de oameni au semnat pentru o Românie mai decentă, guvernată mai atent şi cu politicieni care să lucreze în interesul lor. Noi vom duce demersul până la capăt, până vom declanşa referendumul astfel încât textul propus de iniţiativa cetăţenească Fără Penali în funcţii publice să apară în Constituţie”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR.
Iniţiativa ”Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul nr.37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.