Ursul de Aur revine la București

0
442

Surpriză la Festivalul de Film Ursul de Aur. Filmul românesc „Nu mă atinge-mă”/ „Touch me not”, al regizoarei românce Adina Pintilie, a câştigat Ursul de Aur, fiind desemnat cel mai bun film din competiţia oficială a Berlinalei, ediția cu numărul 68. „Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) şi persoane reale, „Nu mă atinge-mă” este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane”, se menționează într-o informare a ICR Berlin.

„Nu mă atinge-mă”, scris și regizat de Adina Pintilie, este o investigație asupra dorinței cronice a omului de atingere, de contact, în diversele sale fațete. O femeie și doi bărbați, în căutarea intimității. Singurătățile lor se întâlnesc din întâmplare sau nu, într-o încercare deznădăjduită de a avea contact. Filmul a fost apreciat de critica de specialitate, ca impresionant prin inteligență, încredere în sine și originalitate.

Adina Pintilie s-a născut la Bucureşti pe 12 ianuarie 1980 şi a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la secţia regie de film, în anul 2008. A devenit cunoscută cu scurtmetrajul „Balastiera #186” şi mediumetrajele „Nu te supăra, dar…” şi „Oxigen”.

Acesta este cel de-al doilea premiu Ursul de Aur obţinut de un lungmetraj regizat de un cineast român, la Festivalul de la Berlin, după cel primit de Călin Peter Netzer pentru „Poziţia copilului”, în 2013. De asemenea, în 2004, Cristi Puiu a primit un Urs de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, pentru „Un cartuş de kent si un pachet de cafea”.