Unul dintre suspecții crimei de la Slobozia Ciorăști a fost eliberat anul trecut cu Ordonanța lui Tudorel Toader

0
35

Printre persoanele reținute în cazul patronului casei de schimb valutar din Focșani se află și un bărbat eliberat în vara anului trecut din pușcărie. Este vorba despre Gheorghe Vasile Văscăuțanu, zis „Gigi Englezu”, de 32 de ani, din Adjud, condamnat în anul 2017, de magistrații de la Tribunalul Galați, la doi ani și opt luni de închisoare pentru infracțiunile de trafic și consum ilicit de droguri. Văscăuțanu a fost eliberat pe 25 iulie 2018 din Penitenciarul Focșani, în baza Legii recursului compensatoriu, lege promovată de ministrul Justiției, Tudorel Toader.  Acesta urma să-și ispășească pedeapsa abia pe 29 septembrie 2019, dar prevederile legale l-au ajutat să scape din pușcărie cu 14 luni mai devreme. Magistrații de la Judecătoria Focșani, care au aprobat liberarea condiționată, au fost, se pare, convinși de pledoaria avocatului acestuia, care a explicat că în timpul efectuării detenției bărbatul s-a căsătorit iar soția lui așteaptă un copil, el depunând la dosar certificatul de căsătorie, dar și caracterizările comisiei de liberări condiționate.

În motivele eliberării se arată că Văscăuțanu a executat 477 de zile de închisoare, la care s-au adăugat cele 90 de zile petrecute în arest preventiv, dar și alte 85 de zile câștigate grație muncii prestate, având un total de 652 de zile de pușcărie executate, adică două treimi din pedeapsă. „În consecință, instanța constată că este îndeplinită condiția prev. de art. 100 Cod penal privind liberarea condiționată, respectiv fracțiunea din pedeapsă efectiv executată și partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate”, se arată în motivarea instanței.

În caracterizarea făcută de reprezentanții Penitenciarului s-a precizat că Văscăuțanu a avut un comportament corespunzător fiind inclus la activități lucrative și la activitati socio – educative. El nu a fost  sancționat disciplinar, fiind recompensat  de  șase ori, beneficiind de “sprijin relativ  moral și material din partea mediului familial”. Dacă va fi găsit vinovat de crima de la Slobozia Ciorăști, Văscăuțanu va primi la pedeapsa pentru această infracțiune și restul de pedeapsă rămasă neefectuată.