Un medic infecționist a fost sancționat de DSP Vrancea în urma decesului pacientei plimbate cu ambulanța între spitalele din Adjud și Focșani

0
1062

DSP Vrancea a anunțat prima sancțiune în urma anchetei declanșate după decesul focșănencei plimbate cu ambulanța între spitalele din Adjud și Focșani. Potrivit raportului DSP, pacienta respectivă trebuia oprită de la început în Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean ”Sf. Pantelimon” Focșani, în urma rezultatului pozitiv la testul rapid pentru COVID-19 și a problemelor de sănătate ale femeii. Marți, 3 mai, la ora 11:09, rezultatul primului test rapid efectuat la Spitalul Adjud a fost pozitiv, iar pacienta a fost trimisă înapoi la Spitalul Județean Focșani. Aici, rezultatul testului a ieșit negativ, iar medicul infecționist a decis retrimiterea pacientei la Adjud. ”La orele 14:27, pacienta a fost preluată de la echipajul SAJ, cu care a fost transportată, de personalul medical al secţiei de boli infecţioase a SJU ”Sf. Pantelimon” Focşani. Conform procedurii interne, s-a efectuat testarea rapidă pentru determinarea infecţiei cu SARS CoV-2 şi consultul medical al medicului de gardă. Întrucât rezultatul testului a fost negativ, iar consultul clinic nu a evidenţiat semne şi simptome sugestive pentru infecţia cu COVID-19, conform declaraţiilor date în cadrul verificărilor de medicul infecţionist, pacienta nu necesita internare in secţia de boli infecțioase, neprezentând simptomatologie respiratorie. A fost retrimisă, în vederea internării, în secţia de recuperare a Spitalului Municipal Adjud. Pacienta nu a fost internată în secţia de boli infecțioase, nerespectându-se prevederile anexei nr.3, pct. V, alin.3 din Ordin nr. 1513/2020 cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora vor fi internaţi „pacienţii care nu au manifestări severe determinate de COVID-19, dar care au alte afecţiuni care impun asistenta spitalicească din cauza imposibilităţii acestora de a fi trataţi şi monitorizaţi eficient la domiciliu”. Întrucât pacienta prezenta mai mulţi factori de risc, astfel cum sunt definiţi în anexa nr. 3, IV, pct.2 (boli cardiovasculare: fibrilaţie atrială permanentă, cardiopatie hipertensivă, hipertensiune arterială grad 3, stadiu III, risc adiţional foarte înalt, bloc de ramură stâng, insuficienţă cardiacă cronică clasa III, Nyha, diabet zaharat tip 2, boală renală cronică, nefropatie diabetică, obezitate morbidă, boli cronice respiratorii: bronşiectazii suprainfectate) şi artroplastie şold drept, în data de 02.03.2022 (urmare a acestei intervenţii pacienta este dependentă de sprijin permanent, fiind imobilizată la pat).”, se menționează în raportul DSP Vrancea.

La Adjud, rezultatul noului test a ieșit pozitiv, astfel că femeia a fost retrimisă la Spitalul Județean Focșani. La ora 17:25, femeia a ajuns din nou la Spitalul Județean și a fost internată la Secția Boli Infecțioase. Rezultatul ulterior la testarea PCR a fost pozitiv. Până pe data de 6 mai, ”pacienta a prezentat stare generală bună, nefiind necesară terapie cu oxigen, administrându-se tratament specific. În data de 07.05.2022, orele 06:56, a survenit decesul pacientei. La solicitarea familiei se va efectua necropsia, urmând a fi stabilite cauzele decesului. Faţă de cele constatate a fost aplicată amendă contravenţională, în valoare de 10.000 lei, medicului curant al secţiei de boli infecţioase, conform prevederilor art. 30, lit. o, HG 857/2011, pentru nerespectarea procedurilor în privinţa actului medical, acordat pacienţilor cu COVID-19, prevăzute de OMS nr. 1513/2020, cu modificările şi completările ulterioare.”, se arată în raportul DSP Vrancea.