ULTIMA ORĂ Klaus Iohannis: ”România a gestionat în mod eficient această criză sanitară în timpul stării de urgență”

0
338

Președintele Klaus Iohannis a susținut, astăzi, o declarație de presă referitoare la situația actuală sanitară din țară. Președintele Klaus Iohannis a făcut o scurtă trecere în revistă a momentelor principale ale pandemiei de COVID-19, parcurse la nivel național și mondial, precum și a măsurilor luate de autoritățile de la București pentru prevenirea răspândirii virusului. Iată principalele afirmații ale președintelui Iohannis.

  • Am transmis Parlamentului o dare de seamă privind acțiunile din timpul stării de urgență. Documentul prezintă în mod sintetic și transparent acțiunile luate în perioada stării de urgență.
  • Pandemia a generat o criză la nivel mondial. Ne aflăm azi la aproape jumătate de an de la momentul la care OMS a recunoscut riscurile majore ale epidemiei.
  • Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor și a pus la încercare sistemele de sănătate de pe întregul mapamond. Pericolul unei răspândiri masive, care să nu poată fi ținută total sub control, a putut fi evitat prin măsuri ferme. Unica rațiune a acestor măsuri luate în România a fost evitarea unui scenariu negru.
  • În evaluarea situației și aprecierii stării de urgență din 16 martie am luat în considerare una din caracteristicile României – revenirea celor din diaspora. A fost nevoie de o intervenție rapidă și coordonată și de un comportament responsabil al cetățenilor.
  • Evoluția coronavirusului a condus la evidențierea unor carențe majore în special în sistemul sanitar, a scos la iveală fragilități sistemice și o capacitate administrativă redusă.
  • Criza a pus o presiune uriașă pe marile sisteme subfinanțate ani la rând. Instituțiile implicate direct în criză au reușit, prin implementarea unor măsuri dure, să diminueze efectele COVID. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul personalului medical. A fost evitată o criză sanitară de proporții și au fost salvate numeroase vieți omenești.
  • Justețea și proporționalitatea măsurilor restrictive au fost întărite de comportamentul cetățenilor.
  • Datele statistice de la nivel mondial arată că România a gestionat eficient criza sanitară în timpul stării de urgență. Totuși, pandemia ne-a pus în față tabloul a 30 de ani de eșecuri, carențe majore.
loading...