ULTIMA ORĂ Consiliul Local Focșani nu s-a putut constitui. Au depus jurământul doar consilierii PNL, cei de la PSD și USR au lipsit

0
692
În această dimineață trebuia să aibă loc ședința de constituire a Consiliului Local Focșani. Potrivit Codului administrativ, prefectul Gheorghiță Berbece a emis ordinul de convocare, urmând să participe consilierii locali aleși și validați de instanță: Liviu Macovei, Nicu Tănase, Costel Bîrsan, Ana Maria Dimitriu, Alina Drumea, Victor Dumitru, Livia Marcu, Costea Ionel, Cornel Gheoca, Cristian Zîrnă, toţi de la PNL, Mihai Nedelcu, Cristina Nedelcu, Emanuel Gongu, Daniel Ungureanu, Aurel Şelaru de la PSD, Alexandra Tătaru şi Corina Atanasiu de la Alianţa USR-PLUS. De la PSD urmează să fie validați de instanță, conform legii, 4 supleanți, din cauză că 4 consilieri aleși au renunțat la mandat: Cristi Misăilă a obținut postul de primar, Liviu Oloeriu a renunțat pur și simplu, iar Vasile Marin și Cristian Onia au optat pentru postul de consilier județean. 
Însă, la ședința de constituire din această dimineață nu au fost prezenți decât cei 10 aleși PNL. Consilierii PSD și USR au lipsit. Cei 10 aleși liberali au depus jurământul, însă nu s-a putut constitui și Consiliul Local, nefiind prezenți 50%+1 dintre membrii CL Focșani (adică minim 11 din 21). Un consiliu local nu se poate constitui dacă numărul aleșilor care au depus jurământul ”este mai mic decât primul număr natural strict mai mare decât jumătate din numărul membrilor consiliului local”, se menționează în Codul administrativ. Dacă ar fi depus jurământul și cei doi consilieri USR, atunci legislativul focșănean s-ar fi putut constitui în această dimineață. La a doua convocare a prefectului nu mai pot, însă, lipsi, deoarece își pierd automat mandatul conform Codului administrativ. Ședința de astăzi a fost prezidată de prefectul Gheorghiță Berbece și de secretarul municipiului, Eduard Corhană. Apoi, ceremonia de depunere a jurământului a fost coordonată de cel mai vârstnic ales local, Costel Bîrsan. 
De menționat că nici primarul Cristi Misăilă nu a fost prezent la ședința de astăzi. Acesta este în carantină, după ce a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus. Este posibil ca primarul să depună jurământul într-o procedură specială.