ULTIMA ORĂ Cea mai mare afacere din Vrancea, la sfârșit de an

0

Ziarul Financiar scrie despre cea mai mare tranzacție din Vrancea din acest an și, cu siguranță, una dintre cele mai mari afaceri din agricultura românească. Zvonurile apărute în ultimul timp sunt confirmate iar presa națională de specialitate anunță că holdingul danez care deține și grupul de firme Premium Porc din Vrancea va intra, până la sfârșitul anului, în proprietatea unui fond de investiții din Danemarca. Inițial, se vorbea de un fond de investiții din Norvegia. Conform celor de la Ziarul Financiar, fondul de investiţii danez Polaris Capital Management, care administrează active de 8 miliarde de dolari, va prelua grupul Premium Porc din România, ce cuprinde mai multe companii cu afaceri de peste 50 de milioane de euro anual, conform surselor din piaţă. Tranzacţia ce urmează a se semna până la finalul anului va avea o valoare de un miliard de coroane daneze (aproximativ 150 de milioane de euro), inclusiv datoriile care sunt jumătate din sumă, potrivit presei daneze.

Vânzătorul este grupul DCH International, în spatele căruia se află acţionari danezi persoane fizice sau companii, nu alte fonduri, conform informaţiilor existente. DCH International deţine operaţiuni doar în România după ce, în 2015, a renunţat la cele din Canada unde a început businessul în anul 2001. În Danemarca se află doar sediul central. La nivel de grup, danezii sunt al doilea cel mai mare jucător din piaţa producătorilor de carne porc după Smithfield, care are acţionari chinezi.

Potrivit informațiilor furnizate de companie, Premium Porc a produs anul trecut circa 400.000 de porci în fermele de creştere a porcinelor din judeţele Vrancea, Constanţa, Olt, Sibiu şi Brăila. Animalele sunt crescute în sistem integrat, Premium Porc cultivând cereale pe o suprafaţă circa 2.000 de hectare. Anul 2016 s-a încheiat cu o cifră de afaceri de aproximativ 55 de milioane de euro, iar prin fermele din cadrul grupului au fost produşi circa 400.000 porci la un efectiv de aproape 12.000 scroafe. Compania comercializează porcii vii către abatoare din Romania, având ca principali clienţi cele mai mari abatoare din Romania, întreaga producţie din 2016 fiind destinată pieţei româneşti.