Transferuri politice de pre-campanie

0
827
 Începe să se simtă efervescența campaniei electorale odată cu apropierea datei limită de depunere a dosarelor de candidaturi. Întocmirea listelor de candidați este o operațiune de risc pentru toate partidele, inclusiv pentru monolitul PSD. Se încearcă găsirea celor mai bune variante, se fac transferuri mai ceva ca în fotbal, se aruncă săgeți, se dau piste false, se fac promisiuni și presiuni deopotrivă.
La Vidra, PNL pare că vrea să câștige, cu adevărat. Președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma, încearcă să-i lămurească pe foștii și actualii peneliști din comună să meargă împreună în campania pentru alegerile locale. Până acum câteva zile se vorbea de 3 posibili candidați cu rădăcini anti-PSD, pe 3 formațiuni diferite, cu șanse puține de a câștiga în fața primarului Nică Micu (PSD), într-un singur tur de scrutin: Bogdan Mărica – PMP sau independent, Daniel Moroșanu – PNL, Costel Florin Bebe Marica – UNPR/ ALDE sau independent. Se pare că liderul PNL Vrancea le-ar fi cerut să ajungă la o înțelegere și să fie toți pe aceeași listă de candidați – PNL. Bogdan Mărica a părăsit Mișcarea Populară după numirea Mirelei Bîznă în fruntea PMP Vrancea iar Bebe Marica nu este decis să candideze cu orice preț, în afara PNL. Dacă cei 3 politicieni din Vidra vor merge împreună pentru alegerile locale din data de 5 iunie, atunci s-ar putea vorbi de varianta unei victorii împotriva PSD.
La Tulnici, problema este la PSD. Președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, nu pare mulțumit de primarul său, Valentin Bîznă (pe care l-a susținut și când s-a dat independent, în 2011). Se vorbește despre un sondaj realizat de oamenii PSD în urma căruia Oprișan s-ar fi hotărât să-l convingă pe unul dintre adversarii săi și ai primarului Bîznă – omul de afaceri Gheorghiță Vasile – să candideze la Primăria Tulnici din partea PSD. Metode de convingere are, nu ne îndoim. În cazul în care PSD nu-l mai desemnează, primarul în exercițiu ar dori să intre în cursa electorală ca independent sau din partea unei formațiuni mai mici. Cam aceleași intenții le are și fostul viceprimar PSD Vasile Buture. Posibila desemnare a lui Gheorghiță Vasile drept candidat PSD ar fi o surpriză dacă ne amintim de disputele din campaniile electorale precedente și de luptele pentru conducerea Obștii Tulnici. Gheorghiță Vasile s-a aflat în grupul Alin Olteanu-Aurel Boțu, ex-PDL, acum PNL, în conflictul cu PSD&Oprișan&Bîznă (un grup pe care Oprișan îl caracteriza, de multe ori, ca fiind format și din ”interlopi”). De altfel, candidatul PNL la Primăria Tulnici este Aurel Boțu.
Numirea de la centru a Mirelei Bîznă în funcția de președinte al PMP Vrancea a condus la o serie de retrageri din partidul lui Traian Băsescu. Primul a fost primarul comunei Țifești, Gabriel Postolache. A urmat candidatul anunțat pentru Primăria Vidra, Bogdan Mărica. Mai sunt retrageri dar, în același timp, se înregistrează și noi adeziuni. Șefa PMP Vrancea poartă discuții intense cu unii membri PNL, astfel că, în scurt timp, s-ar putea realiza niște transferuri între cele două formațiuni. Se dă ca iminentă plecarea șefului de la tineretul PNL Vrancea, Ionuț Filimon, la PMP, urmând chiar a fi numit președinte al organizației municipale, cu promisiunea unui loc considerat eligibil pe lista de consilieri. Se mai vorbește și de intrarea în PMP a consilierului județean PNL Corneliu Negru, apropiat al Mirelei Bîznă. Acesta tocmai ce fusese inclus în Consiliul Executiv Județean al PNL Vrancea. De cealaltă parte, Gabriel Postolache ar putea fi convins să rămână alături de PNL (partid din care nu demisionase), în anumite condiții.
La ALDE se așteaptă prezentarea într-o conferință de presă a cel puțin două achiziții din fostul PDL: Valerică Panciu și Bănel Bărbieru. Valerică Panciu este, acum, consilier județean independent, mulți ani membru PD/PDL, considerat eminența cenușie a jocurilor politice din partidul lui Petre Roman și, apoi, al lui Traian Băsescu. Acesta ar putea candida la Primăria Panciu și la Consiliul Județean Vrancea. Bănel Bărbieru a fost consilier județean, consilier local în Tătăranu și inspector școlar, la fel mulți ani membru PD/PDL. Bărbieru ar urma să candideze la Primăria comunei Tătăranu din partea formațiunii lui Călin Popescu Tăriceanu. Mai există și varianta ca duo-ul Panciu-Bărbieru să se alăture, în ultimul moment, echipei Mirelei Bîznă la PMP.
În fine, dar nu lipsit de importanță, apare, din nou, pe diverse surse, varianta ca primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, să fie aruncat de PSD&Oprișan în lupta pentru postul de primar al Focșaniului. Discuțiile sunt departe de a se fi terminat și lămurit pe marginea candidatului cu care Oprișan vrea să câștige Primăria Focșani. Se pare că reforțarea unei noi candidaturi a lui Decebal Bacinschi a eșuat, ținând cont de starea de sănătate a actualului primar, de problemele personale și de contextul politic și judiciar de la Primăria Focșani.
Drept la replică Ionuţ Filimon, copreşedinte TNL Vrancea
“Sub titlul Transferuri politice de pre-campanie, Vrancea24.ro anunță mai multe presupuse mutări politice între care și trecerea mea la Partidul Mișcarea Populară. Datorită faptului că nimeni de la publicația mai sus amintită nu m-a sunat să-mi ceară o declarație pe subiectul în cauză, cum cere deontologia profesională și cum ar fi fost firesc, mă văd silit să reacționez și să neg ferm orice tentativă a presei locale de a mă muta la alt partid.
Sunt loial PNL și colegilor mei de partid și orice s-ar întâmpla voi rămâne în acest partid datorită faptului că eu cred în viitorul ideilor liberale. Voi rămâne liberal și orice material de presă care spune altceva nu poate fi categorisită decât ca bârfă ieftină.”
Ionuţ Filimon,
Copreşedinte TNL Vrancea
Vicepreşedinte TNL România

Surprize La Domicliu Focsani
Comandă o Surpiză la Domicliu ! Livrăm în toată Vrancea, la Data și Ora Stabilită de Tine!Administrare și Mentenanță Site-uri de Prezentare și Magazin Online></a></div>    </div>

    <footer>
      <!-- post pagination -->      <!-- review -->
      <div class=
Articolul precedentFermierii vrânceni așteaptă cu nerăbdare primirea subvenției pe anul trecut
Articolul următorJoi, zi de doliu național în România