Toate stațiile/ depozitele GPL din țară vor fi controlate după exploziile de la Crevedia

0
207

Premierul Marcel Ciolacu a fost, astăzi, la Crevedia, la locul unde s-au produs exploziile de sâmbătă seară. Șeful Guvernului a spus, printre altele, că se vor demara controale în toate stațiile de carburanți din țară. „Am înțeles că activitatea privind stația GPL a fost sistată din 2020. Începând de mâine, toată țara, toate stațiile GPL vor intra în sistem de control și acolo unde se vor găsi activități. Am vorbit cu primarul Sectorului 5 care a declanșat un control la stații GPL. Sunt 11 astfel de activități pe proprietate privată care nu au autorizație, de aceea vom declanșa controale.”, a declarat prim-ministrul. Marcel Ciolacu s-a arătat, însă, deranjat de întrebările jurnaliștilor privindu-l pe proprietarul depozitului unde s-a petrecut dezastrul. Se știe că firma îi aparține fiului primarului PSD din Caracal.

Și Ministerul Economiei face controale. Corul de control al ministrului va verifica la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) dacă au existat instalaţii autorizate de distribuţie GPL la locul exploziilor din Crevedia, iar din documentele prezentate de instituţie a reieşit că acolo nu figurează nicio instalaţie autorizată ISCIR. „Din datele prezentate de către ISCIR până la acest moment, orice instalaţie de tip SKID care ar fi putut exista în momentul exploziei pe amplasamentul de la Crevedia a funcţionat ilegal”, a precizat ministrul Radu Oprea.

Între timp, Parchetul Militar s-a autosesizat și a deschis dosar penal în cazul modului de intervenție a pompierilor la depozitul GPL din Crevedia, unde, bilanțul exploziilor este de doi morți și 56 de răniți. Se știe că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis un dosar penal in rem, ancheta fiind coordonată de procurorul Marius Iacob.