Timpul trece, prefectul Sorin Hornea rezistă

0
116
Guvernul Grindeanu a schimbat majoritatea prefecților și subprefecților de când s-a instalat la Palatul Victoria. Chiar și în ședința de ieri, prim-ministrul a decis înlocuirea prefecților din Gorj, Bacău și Buzău. Despre Vrancea, nimic. Prefectul instalat de Cabinetul Cioloș în martie 2016 își păstrează, încă, fotoliul. Deși toată lumea se aștepta ca Oprișan&PSD să-și instaleze un om de bază la Prefectura Vrancea, acest lucru întârzie foarte mult, fără explicații. Oficiale, pentru că neoficial se cam știe de ce Oprișan nu și-a instalat, încă, oamenii în posturile de prefect și subprefect.
Relațiile foarte reci dintre cei doi vechi tovarăși, Liviu Dragnea și Marian Oprișan, stau la baza măsurilor politice din Vrancea, din ultimele luni. De fapt, mai bine zis, lipsesc măsurile, inițiativele și acțiunile politice ale puterii PSD în județ. Încercările de negociere ale lui Oprișan s-au lovit de refuzul lui Dragnea și respingerea oricărei înțelegeri, până acum. De asemenea, tentativele de ”intervenție” pe lângă apropiații președintelui PSD nu s-au bucurat de succes. Vizita lui Liviu Dragnea de astăzi, la Focșani, la o reuniune a femeilor social democrate, poate fi doar o întâlnire oficială, fără plimbări la braț, pupături sincere, tandrețuri sau jocuri de culise în doi. Ședința femeilor din PSD, organizată de Elena Stoica, are în subsidiar o nouă tentativă de împăcare a ”beligeranților”, ceea ce este greu de crezut că se va întâmpla, ținând cont de realitatea sentimentelor Dragnea-Oprișan. Va fi interesant de văzut dacă Ciprian Nica, apreciat de Dragnea și renegat de Oprișan, își va face apariția prin zonă și va sta la dreapta președintelui PSD.
Iată de ce prefectul pus de Cioloș – Sorin Hornea – se află, încă, în funcție. Dorințele și interesele lui Marian Oprișan nu se mai potrivesc cu cele ale lui Liviu Dragnea. Nu se știe dacă, la întâlnirea de astăzi, se va ajunge la un compromis. Printre numele vehiculate a prelua funcția de prefect se numără fostul deputat Ciprian Nica și Iulian Ghiocel Matache, plecat de la Consiliul Județean la Inspectoratul de Stat în Construcții. De asemenea, pentru postul de subprefect (și chiar prefect) se vehiculează două nume din sfera de persoane loiale lui Oprișan: Mihaela Vasilescu, funcționar la CJ Vrancea, și Claudia Ionescu, managerul de la Administrația Piețelor Focșani. Este posibil ca schimbarea conducerii Instituției Prefectului Județul Vrancea să se producă, totuși, după intrarea în vigoare a proiectului de lege privind codul administrativ, care va stabili revenirea prefecților și subprefecților la statutul de membri de partid.