Tensiune maximă la PSD: 3 miniștri demisionari și o nouă ședință vineri, la ora 12.00

0

Ședință furtunoasă, în această seară, la sediul central al PSD din Kiseleff. După câteva zile de schimburi publice de replici, astăzi s-a încercat o împăcare între președintele PSD Liviu Dragnea și prim ministrul Mihai Tudose, în Comitetul Executiv Național. În fața liderilor partidului, câțiva miniștri au anunțat că demisionează din funcțiile deținute. Este vorba, în primul rând, de oameni de încredere ai lui Liviu Dragnea, aflați în posturi importante: Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, și Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fondurile Europene. De asemenea, printre cei care au anunțat că demisionează se numără și Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor. Cei 3 miniștri se aflau pe lista remanierii, chiar dacă neoficial, de care vorbise șeful Guvernului în urmă cu câteva zile. Însă, liderii PSD au respins demisiile celor 3 miniștri, în unanimitate. Cu toate acestea, Shhaideh, Plumb și Cuc au anunțat că-și mențin deciziile de demisie din Guvern.

Ședința CEx a PSD s-a prelungit până spre miezul nopții, amintind de alte reuniuni asemănătoare ale partidului în care s-au luat decizii majore. PSD și-a sacrificat lideri importanți în urma unor astfel de ședințe maraton, extrem de tensionate, ținute în cadrul larg al partidului sau într-un cerc restrâns de politicieni cu influență. De-a lungul anilor, au ”pierit” Ion Iliescu, Mircea Geoană, Victor Ponta, Cristian Diaconescu ș.a. Dar cel mai cunoscut exemplu este cel al lui Adrian Năstase, ”sacrificat” într-o ședință a conducerii PSD, de 9 ore, desfășurată la Hotelul Confort din Otopeni, în anul 2006.

Pentru că a durat foarte mult și nu s-a ajuns la un compromis, liderii PSD au hotărât să închidă ostilitățile și să se întrunească într-o nouă ședință vineri, la prânz. Este posibil ca PSD să nominalizeze vineri și înlocuitorii demisionarilor.