Taxă de drum în Vizantea Livezi pentru tăietorii de lemne

0
224

Consiliul Local Vizantea Livezi a aprobat instituirea unei taxe de 50 de lei pe fiecare metru cub de lemn exploatat și transportat pe drumurile interne ale comunei. Este vorba de drumurile aflate în administrarea autorităților locale – cele comunale și forestiere. Acești bani vor fi folosiți pentru repararea și întreținerea drumurilor respective.

”Unul din punctele aflate pe ordinea de zi, propus Consiliului Local, a fost stabilirea unei taxe de peiaj pentru utilizarea drumurilor forestiere și comunale de către societățile comerciale care exploatează masă lemnoasă. Problemele cu care se confruntă UAT Vizantea Livezi cu firmele care exploatează lemn pe raza comunei sunt multe și foarte grave. Putem discuta aici de la distrugerea rețelelor de drumuri până la afectarea albiilor pârâurilor din comună sau rețelele de utilități publice. Din păcate, chiar dacă reprezentanții Primăriei Vizantea Livezi au purtat nenumărate discuții cu reprezentanții firmelor care exploatează cât și cu reprezentanții Ocolului responsabil, lucrurile nu s-au îmbunătățit, ba chiar s-au agravat. Chiar luna aceasta, Primăria Vizantea Livezi a transmis sesizări către Garda de Mediu, IPJ Vrancea, Ocolul Silvic și SGA Vrancea privind modul defectuos și ilegal, în opinia noastră, a modului în care se fac exploatările forestiere.
Taxa instituită are un cuantum de 50 de lei pe fiecare metru cub exploatat și motivele principale ale instituirii taxei îl constituie atât crearea unui fond pentru reabilitarea acestor drumuri comunale și forestiere dar, mai mult, pentru a descuraja exploatările pe raza comunei Vizantea Livezi. Facem precizarea că aceste exploatări forestiere afectează indirect și pe termen lung tot mediul înconjurător, de la alunecări de teren și degradarea terenurilor agricole până la afectarea albiilor pârâurilor și surparea căilor de acces. Taxa nu afectează persoanele fizice care exploatează lemn din proprietate personală pentru consum propriu și nici cantitatea de lemn exploatată de Ocolul Silvic pentru punerea la dispoziție de masă lemnoasă persoanelor fizice și de asemenea nu afectează nici Obștea Condratu, din Vizantea Livezi, întrucât suprafața de pădure deținută de aceasta se află pe raza altei comune.”, a explicat primarul comunei Vizantea Livezi, Dragoș Ciobotaru.