Tăieri ilegale în pădurea din comuna Ruginești. Oamenii din zonă acuză implicarea silvicultorilor și lipsa de reacție a polițiștilor

0
1333
Localnicii din comuna Ruginești reclamă de mai mult timp tăieri ilegale de pădure în zonă. Ei au sesizat atât Poliția cât și organele silvice însă, spun ei, nu s-au luat măsuri de stopare a furturilor și de sancționare a celor vinovați. Oamenii arată cu degetul spre pădurarii și silvicultorii care au în administrare și pază suprafețele forestiere din comună precum și către oficialii silvici și polițiști. Ei spun că rareori se fac controale, iar atunci când se fac se încearcă minimalizarea faptelor și chiar mușamalizarea problemelor. ”Menționăm că, de la începutul anchetei, echipa de control influențată de pădurari, șef de district și telefonic de șefii acestora, au folosit toate metodele mizerabile pentru a ne determina să renunțăm la anchetă, iar după 2 zile de inventariere, reprezentanții I.P.J. Vrancea, la insistențele telefonice ale unor complici ai făptuitorilor, au început să reducă din numărul cioatelor, vechimea și cubajul, precum și în data de 12.03.2020, când am fost nevoiți să nu mai semnăm procesele verbale. Iar în data de 13.03.2020, echipa de control s-a deplasat pe teren în lipsa noastră, motivând că ancheta s-a încheiat, deși le-am explicat că mai sunt de inventariat la stat sute de arbori exploatați prin căzănire, tăiați razant și acoperiți cu pământ, unii incinerați chiar în curtea cabanei pădurarului O. N., cât și un număr mare de arbori rupți intenționat cu tractoare, smulși din rădăcini și doborâți de condiții meteo, al căror material lemnos a fost comercializat la negru,. (Reclamăm n.r.) și infracțiunea de modificare a limitelor dintre hotarele pădurilor de stat, a Ocolului Silvic Panciu și a Primăriei Ruginești, din cantonul pădurarului O. N. Menționăm că, pe parcursul anchetei din datele 5.03.2020 și respectiv 10.03.2020, O. N. a venit înarmat la anchetă cu un pistol, o baionetă și o secure, amenințându-ne pe tot parcursul verificărilor că ne va zbura creierele, iar unul dintre noi a fost lovit cu securea peste picioare de acesta, în timp ce poliția, care era de față cu noi, nu a luat nicio măsură legală. Aducem la cunoștință că, din afacerile ilicite cu lemn, pădurarii și șeful de district din zonă dețin averi impresionante.”, scriu localnicii într-o petiție adresată zilele trecute IPJ Vrancea.
La rândul lor, echipele de control ale Gărzii Forestiere Focșani anunță că au efectuat controale pe raza comunei Ruginești, descoperindu-se o serie de nereguli. ”O societate comercială cu sediul social pe raza U.A.T. Ruginești, județul Vrancea, a expediat materiale lemnoase din depozitul situat în satul Anghelești, comuna Ruginești, județul Vrancea, cu avize de însoțire din care nu rezultă proveniența legală și a operat eronat datele în sistemul SUMAL. Pentru aceste fapte, operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 8000 lei și s-a dispus măsura complementară de confiscare valorică a cantității de 26 mc materiale lemnoase. În urma unor verificări efectuate pe suprafețe de fond forestier situate pe raza U.A.T. Ruginești, județul Vrancea, arondate la trei cantoane silvice din cadrul unui ocol silvic de stat al Direcției Silvice Vrancea, s-a constatat tăierea fără drept a 161 arbori cu un volum de 115 mc și o valoare a pagubei produse pădurii de 47983 lei. Pagubele au fost identificate atât pe suprafețe de fond forestier proprietate publică a statului, cât și pe suprafețe de fond forestier proprietate privată a persoanelor fizice, pentru care ocolul silvic asigură servicii silvice. În acest caz organele de poliție fac cercetări în cadrul unui dosar penal, în vederea stabilirii autorilor și tragerea acestora la răspundere.”, se menționează într-un comunicat al Gărzii Forestiere Focșani. Prin urmare, polițiștii au deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăieri ilegale de arbori și furt de arbori, deocamdată in rem. De asemenea, se află în cercetare și aspectele semnalate de oamenii din Ruginești în petiția transmisă IPJ Vrancea.
loading...