Surse: Guvernul ar putea adopta azi OUG privind facturile la energie și gaze

0
622

Luni seară, liderii coaliției de guvernare au avut o nouă ședință. Principalul subiect de discuție a fost setul de măsuri privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, cu începere de la 1 februarie. Se pare că s-a ajuns la un acord în coaliție, astfel că Guvernul se va reuni astăzi pentru a adopta ordonanța de urgență care introduce un nou plafon al prețurilor la energie și gaze. Printre măsurile pe care Executivul ar urma să le adopte sunt:

– Scăderea plafonului la energie electrică de la 1 leu la 0,8 lei per KW, iar limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la energie electrică la un leu pe KW.

– La gazele naturale, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, asigurându-se, astfel, un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW.

Furnizorii care nu respectă aceste măsuri și emit facturi umflate sau nu aplică reducerilor destinate populației, dar și furnizorii care nu refac toate facturile greșite emise deja ar urma să fie amendați cu 200.000 de lei. Potrivit ANRE, până acum s-a dispus recalcularea a peste două milioane de facturi pentru furnizarea energiei electrice au fost deja recalculate. ANRE și ANPC au dat, deja, amenzi de circa 800.000 de lei în total, în urma controalelor efectuate la companiile furnizoare de electricitate şi de gaze naturale, pentru nerespectarea legii în emiterea facturilor.