Suma fabuloasă alocată de Consiliul Județean Vrancea pentru sărbătoarea Unirii Principatelor Române

0
102

Pe 24 ianuarie 2019 se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române iar autoritățile din Vrancea vor să marcheze evenimentul într-un mod grandios. Iar pentru acest lucru au ales să vină cu o alocare bugetară fără precedent. Astfel, Consiliul Județean Vrancea va atribui un contract de 1.384.950 de lei firmei care va organiza spectacolul din Piața Unirii, asta în condițiile în care anul trecut alocarea bugetară a fost de asemenea un record, de 560.000 de lei. La suma alocată de Consiliul Județean se adaugă și cei 250.000 de lei dați de Primăria Focșani tot pentru organizarea Zilei Unirii Principatelor Române, astfel că anul acesta cele aproximativ două ore de spectacole vor costa peste 350.000 de euro.

Despre necesitatea și oportunitatea organizării unui astfel de eveniment, Consiliul Județean Vrancea spune: “Istoria a dat județului nostru șansa de a fi leagănul unirii dorite de veacuri de poporul nostru, pentru că aici, la 1859, granița dintre cele două provincii românești, Moldova și Țara Românească a fost desființată pentru totdeauna, românii de pe cele două maluri ale Milcovului întâmpinându-l la Focșani pe Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 5 februarie 1859, cu entuziasm, cu încredere și speranță”.

În data de 24 ianuarie 2019 vor avea loc recitaluri în perimetrul Pieței Unirii, după cum urmează: Paula Seling, Alexandru Bindea, Vlad Rădescu, Ion Haiduc, Ion Dichiseanu, Veta Biriș, Mihaela Rădescu, Stelian Milu,  Nicolae Furdui Iancu, Nicolae Botgros, Ansamblul Crai Nou, Gheorghe Zamfir,  Ansamblul Lăutarii, The Sky, Iuliana Tudor. Tot în acești bani, Consiliul Județean va asigura un cocktail pentru un număr de 200 persoane, dar și un dineu oficial la care vor lua parte 300 de persoane.  Firma care va câștiga licitația de organizare a evenimentului va avea în sarcină asigurarea transportului dus – întors pentru un număr de 5.000 de persoane ce vor sosi din localitățile județului  în Piața Uniri, pentru a sărbători cei 160 de ani de la Mica Unire.

Pentru Garda de Onoare, ce va sosi de la București, aceeași firmă are obligația de a asigura combustibilul pentru transportul tur-retur și o masă caldă.

“Prestatorul are, de asemenea, sarcina de a asigura un număr jubiliar al ziarului ”România liberă”, cu fotografii din acele vremuri, precum și informații istorice cu privire la Mica Unire de la 1859”, se mai arată în caietul de sarcini.

Primăria Focșani a alocat pentru eveniment 250.000 de lei. Astfel, o sumă de 70.000 de ei va fi folosită pentru achiziţionarea a 160 de stilouri personalizate. Alţi 60.000 de lei vor fi daţi pentru achiziţionarea a 500 de steaguri tricolore, 500 de steaguri ale Uniunii Europene şi 1.000 de lance drapel din lemn.

Primăria mai vrea să cumpere de 30.000 de lei cocarde, fulare şi steguleţe tricolore iar 30.000 de lei vor fi cheltuiţi pentru organizarea unei mese oficiale. În fine, cu 10.000 de lei va fi organizat un simpozion dedicat Zilei de 24 ianuarie, banii fiind folosiţi pentru plata onorariilor, transport, masă şi cazare pentru două nopţi a invitaţilor.