Spumantele de Panciu, recomandate de specialiști pentru mesele de sărbători

0

Săptămâna trecută, mai mulți degustători cunoscuți din România au participat la prima ediție a Concursului de Spumante Românești. Degustătorii s-au împărțit în două echipe – masculin și feminin – și au avut la dispoziție 37 de probe de vinuri spumante, produse în România. Județul Vrancea a fost reprezentat de spumantele produse de Crama Panciu, vinuri apreciate de degustători. După analiza tuturor probelor, specialiștii au întocmit mai multe clasamente, pe categorii:

Brut natur: 1. Crama Hermeziu, Thrubillo, Chardonnay; 2. Petro Vaselo, Kotys, PN;  3. Silvania, Premium Lux, FR 50%, Ch 25%, R italian 25%.                          Extrabrut: 1. Jidvei, FR 33%+Ch 33%+PN 33%, extrabrut.                             Brut: 1. Recaș, Muse stars, Chardonnay; 2. Panciu, Cuvée Prestige, PN, Ch, FR;  Cotnari, Colocviu la Praga, TR; 3. Panciu, Blanc de Blancs, Chardonnay.      Extrasec: 1. Zarea, Diamond Collection FR 70% +Ch 30%; 2. Cotnari, Colocviu la Veneția, Busuioacă de Bohotin; 3. Jidvei, Extra Dry, FR 33%+Ch 33%+PN 33%.   Sec: 1. Silvania Premium FR 50%, Ch 25%, MO 25%; 2. Silvania Premium Lux, FR 50%, Ch 25%, R italian 25%; 3. Hermeziu Thrubilo, Chardonnay.               Demisec: 1. Jidvei, Mărgăritar, PN, rosé; 2. Panciu, Casa Panciu, FR + MO;         3. Jidvei, Mărgăritar, FR 33%+Ch 33%+PN 33%.                                         Dulce: 1. Panciu, Panciu riserva, MO.

Primele 3 opțiuni ale echipelor au fost:                                                   Masculin: 1. Villa Vinea Cuvée Celést FR 33,3%+RR 33,3%+PN 33,3%, brut;   2. Jidvei, PN, rosé brut; 3. Panciu, Panciu riserva, MO.                              Feminin: 1. Zarea Diamond Collection FR 70% + Ch 30%, extrasec; 2. Petro Vaselo Kotys PN brut natur; 3. Recaș, Muse stars Ch, brut; Silvania Premium Lux, brut natur, FR 50%+Ch 25%+R italian 25%.

Topul 2018 al celor mai apreciate 10 spumante, în funcție de metoda de obținere:  Metoda clasică, tradițională:                                                                                  1. Zarea, Diamond Collection FR 70%+Ch 30%, extrasec;                              2. Recaș, Muse stars, Ch, brut;                                                                    3. Silvania, Premium, FR 50%, Ch 25%, MO 25%, sec;                                4. Panciu, Cuvée Prestige PN+Ch+FR, brut; Cotnari, Colocviu la Praga, TR, brut;  5. Panciu, Blanc de Blancs, Ch, brut;                                                            6. Cotnari, Colocviu Vibe, FN, rosé, brut;                                                    7. Jidvei, PN, rosé, brut;                                                                                  8. Villa Vinea, Cuvée Celést FR 33,3%+RR 33,3%+PN 33,3%, brut;                    9. Zarea, 100, Ch 60%+FR 40%, brut;                                                      10. Jidvei, FR 33%+Ch 33%+PN 33%, extrabrut.

 Metoda Charmat:                                                                                              1. Panciu, Panciu riserva, MO, dulce (metoda Asti);                                    2. Jidvei, Mărgăritar, rosé, demisec;                                                      3. Panciu, Casa Panciu, FR+MO, demisec;                                                4. Panciu, Panciu riserva, PN 75%+FR 25%, brut;                                  5. Hermeziu, Thrubilo, Ch, brut natur;                                                      6. Recaș, Domeniile Recaș, Ch, brut;                                                          7. Petro Vaselo, Bendis, PN, rosé, brut;                                                8. Hermeziu, Thrubilo, Ch, sec;                                                              9. Jidvei, Mărgăritar, demisec;                                                                  10. Recaș, Domeniile Recaș, Cadarcă 90%+CS 5%+CF 5%, rosé, brut.

Mai multe despre această acțiune găsiți pe viesivin.ro.