Spitalele din Focșani și Adjud pot achiziționa în regim de urgență echipamente medicale și de protecție. Cheltuielile vor fi decontate din fonduri europene

0
653

Toate spitalele din rețeaua COVID-19 menționate în Ordinul 533/29.03.2020 publicat de Ministerul Sănătății pot achiziționa echipamente medicale și de protecție, cheltuielile urmând a fi decontate ulterior inclusiv pentru achizițiile efectuate începând cu data de 1 februarie 2020. Unitățile spitalicești au la dispoziție adresa covid19.sanatate@fonduri-ue.ro unde pot adresa orice întrebări legate de achiziții și rambursări, echipa mixtă de specialiști din Ministerul Sănătății și Ministerul Fondurilor Europene răspunzând în 24 de ore solicitărilor. „Prioritatea este ca spitalele să își poată cumpăra imediat echipamentele de care este nevoie! Rambursarea din fonduri europene este o etapă ulterioară. Spitalele nu trebuie să aștepte publicarea Ghidului pentru că ar face un deserviciu pacienților. Achiziția este una și trebuie făcută ACUM, rambursarea este altceva, și se face în paralel, fără a afecta sănătatea oamenilor, care este prioritară”, explică ministrul Marcel Boloș mecanismul prin care spitalele sunt ajutate să își cumpere dotările necesare pentru lupta împotriva epidemiei de coronavirus (COVID-19).

Detalii privind justificarea costurilor de achiziție, regulile de transparență a procedurii de achiziție în situații de urgență, regulile de înregistrare în patrimoniu a echipamentelor și mecanismul de decontare se regăsesc în Scrisoarea comună a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, și a ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, pe care o găsiți AICI. (sursa: Ministerul Fondurilor Europene)