FOTO Șoferi și bicicliști băuți pe drumurile din Focșani

0

Ieri, polițiștii Biroului Rutier au acţionat  în  municipiul Focșani pentru pentru reducerea riscului rutier și salvarea de vieți, prin combaterea cauzelor generatoare de accidente, în special  abaterile săvârșite de către bicicliști și pietoni. Astfel, în urma neregulilor constatate, au fost aplicate 43 de sancţiuni dintre care 24 pentru abateri săvârșite de bicicliști și 5 pentru abateri săvârșite de pietoni. Totodată, a fost constatată o infracțiune contra siguranței pe drumurile publice și au fost reținute 5 certificate de înmatriculare pentru defecțiuni tehnice. Valoarea totală a  sancțiunilor a fost de 4005  lei.

Exemple : 

– La data de 21 noiembrie a.c., ora 16.54, polițiștii au depistat un bărbat, de  56 ani, din municipiul Focșani, care, în calitate de biciclist, nu utiliza pista special amenajată. De asemenea, în urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o concentrație de 1,12 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost sancționat contravențional conform  HG 1391/2006.

– La data de 21 noiembrie a.c., ora 17.15, un bărbat, de 27 ani, din municipiul Focșani, a fost depistat de polițiști în timp ce conducea un autoturism pe raza localității, iar în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o concentrație de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal conform articolului 336 alineat 1 din Codul Penal.

Acţiunea a urmărit conştientizarea participantilor la traficul rutier, în special a pietonilor si bicicliștilor, asupra riscurilor la care se expun atunci când încalcă prevederile legale. Polițiștii vor continua astfel de acțiuni preventive, cu precădere în zonele de producere a accidentelor rutiere, la intervalele orare cu risc rutier crescut.

Polițiștii rutieri recomandă celor care circulă pe drumurile publice cu bicicleta:

 Nu circulați cu bicicleta dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice! Când circulați pe bicicletă, nu traversați partea carosabilă pe trecerile pentru pietoni! Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevazute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră. Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu. Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceți viteza, asigurați-vă temeinic şi acordați prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic. La schimbarea direcţiei de mers, chiar daca aveți prioritate de trecere, asigurați-vă că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia dumneavoastră! Este interzisă circulația bicicletelor pe drumurile publice acoperite cu polei, gheață sau zăpadă.

Circulați cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul. Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat. (comunicat IPJ Vrancea)