Societatea civilă cere demisia lui Tăriceanu

0
1117
Declarația președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prin care cerea actualilor parlamentari să nu mai voteze nicio cerere de ridicare a imunității și de începere a urmăririi penale în cazul senatorilor și deputaților, până la finele mandatului, nu a rămas fără răspuns. Au exprimat poziții critice atât politicieni din alte partide cât și jurnaliști și reprezentanți ai sistemului judiciar românesc. Totodată, mai multe organizații ale societății civile au solicitat demisia imediată din fruntea Senatului a lui Călin Popescu Tăriceanu.
”Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Expert Forum (EFOR),Freedom House România (FHR), Grupul pentru Dialog Social (GDS) și mișcarea civică Inițiativa România (IR) cer demisia imediată a Președintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu. Cerem demisia Președintelui Senatului întrucât acesta a solicitat partidelor parlamentare să blocheze cererile de ridicare a imunității parlamentarilor în dosarele penale instrumentate de Direcția Națională Anticorupție. Ca președinte al Senatului, al doilea om în stat, domnul Tăriceanu nu are dreptul să facă uz de funcție pentru a ataca și discredita instituții independente ale statului și să folosească tribuna Senatului pentru a determina încălcarea principiului separației puterilor în stat, prevăzut de art. 1 al Constituției României. Domnul Tăriceanu, însă, ca Președinte al Senatului, a folosit funcția publică pe care o deține pentru a bloca activitatea unei instituții independente a statului și pentru a instiga o instituție politică, din sfera puterii legislative, împotriva sistemului judiciar.
În calitate de persoană privată, domnul Tăriceanu va avea posibilitatea și libertatea de a critica orice instituție a statului dorește, fără a mai instiga împotriva înfăptuirii justiției”, spun reprezentanții celor cinci organizații civice.