Situația la zi a răniților în exploziile de la Crevedia: 9 pacienți critici, intubați și ventilați mecanic; 12 răniți la spitale din străinătate

0
129

Ministerul Sănătății a prezentat situația la zi a persoanelor rănite în urma exploziilor de la depozitul GPL din Crevedia, județul Dâmbovița. Reamintim că au fost, în total, 58 de victime, dintre care două (soț și soție) au decedat. Cei mai mulți răniți provin din structurile MAI: 39 de pompieri, 2 polițiști și 2 jandarmi. În acest moment, sunt 9 pacienți în stare foarte gravă, intubați și ventilați mecanic: 3 în România (2 la Spitalul de Urgență Floreasca, 1 la Spitalul Clinic ”Bagdasar Arseni”) și 6 în străinătate (Bruxelles – 2, Milano – 2, Lubeck – 2).

Raportul MS arată că, dintre cei 24 de pacienţi internaţi aflaţi în stare medie sau uşoară, 11 sunt internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 8 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni” Bucureşti, 3 la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, unul Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unul la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti. Pe de altă parte, 17 pacienți cu leziuni ușoare au fost externați până acum.

În total, în afara țării au fost transferați 12 răniți. Un pacient transferat la Bruxelles are suprafaţa corporală arsă mai mult de 15%, fiind intubat şi ventilat mecanic, „stabil hemodinamic”. În ultimele 24 de ore, starea sa clinică nu a avut modificări, acesta fiind monitorizat continuu. Cel de-al doilea pacient transferat la Bruxelles are suprafaţa corporală arsă peste 20%, fiind intubat şi ventilat, stabil hemodinamic, fără modificări în ultimele 24 de ore. Unul dintre pacienţii transferaţi la Milano are suprafaţa corporală arsă peste 90%, fiind intubat şi ventilat mecanic, instabil hemodinamic și necesită suport vasopresor. Starea sa este una critică. Celălalt pacient transferat la Milano are suprafaţa corporală arsă peste 45%, este intubat şi ventilat mecanic, stabil hemodinamic, iar starea sa clinică este fără modificări în ultimele 24 de ore.

Cei doi pacienţi transferaţi la Berlin, în Germania, respiră spontan, sunt stabili hemodinamic, au arsuri pe mai mult de 40% din suprafaţa corporală. Tot în Germania, dar la un spital din Lubeck, sunt doi răniți în stare gravă: sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic, stabili hemodinamic, fără modificări în ultimele 24 de ore. Aceștia prezintă arsuri pe 40% şi, respectiv, 30% din suprafaţa corpului.

Alţi doi pacienţi au ajuns la Graz, în Austria. Aceștia respiră spontan, prezintă o patologie chirurgicală complicată din cauza localizării leziunilor de arsură şi a gradului acestora, dar sunt stabili hemodinamic. La o unitate spitalicească din Viena se află un rănit, care respiră spontan, este stabil hemodinamic, iar starea sa clinică este fără modificări în ultimele 24 de ore. În fine, pacientul cu numărul 12 transferat în străinătate este internat la un spital din Bergen, Norvegia. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, acesta respiră spontan, este stabil hemodinamic, iar starea sa clinică nu a suferit modificări în ultimele 24 de ore.