Sistem de etichetare care indică valoarea nutrițională a produsului, în premieră într-o rețea de retail din România

0
299

Mega Image, un brand de retail deținut de omul de afaceri belgian, Ahold Delhaize, și dezvoltat în mai multe țări, printre care și în România, în regim de franciză, a adoptat recent sistemul de etichetare NUTRISCORE, conceput și promovat de Franța. Acest sistem se bazează pe litere ( A,B,C,D,E ) și culori ( verde închis, verde deschis, galben, portocaliu, roșu ) pentru a exprima valoarea nutrițională a alimentelor. Cele mai dietetice sunt numerotate cu A pe fond verde închis, cele mai puțin dietetice, având conținut mare de grăsimi saturate, zaharuri și sare, sunt numerotate cu E pe fond roșu.

Dacă într-un produs domină nutrienții pozitivi: fibre, proteine, un anumit procent de fructe sau legume, nuci, ulei de rapiță, ulei de nucă și ulei de măsline, acesta primește scor verde închis – A sau verde deschis – B. Dacă alimentul conține preponderent nutrienți negativi: valoare energetică ridicată, zaharuri, sare, acizi grași saturați, acesta primește scor portocaliu – D sau roșu – E. Alimentele în care cele două categorii de nutrienți sunt echilibrate primesc scor galben – C. O cutie cu lapte din soia și calciu este etichetată cu A și verde-închis, fiind considerată una dintre cele mai dietetice băuturi. Compotul de pere este, de asemenea, notat cu A pe verde închis. Mierea de tei, în schimb, a primit litera D pe fond portocaliu, fiind considerat un produs mai degrabă nedietetic, din cauza conținutului de zaharuri. Biscuiții cu cremă de cacao sunt etichetați cu E pe fond roșu, ceea ce înseamnă că nu sunt deloc dietetici.

Sistemul francez Nutri-score a fost adoptat, după 2017, și de alte state europene: în mod exclusiv de Spania și Belgia, dar îl regăsim aplicat și în Germania și Olanda. Italia a respins însă Nutri-score și a conceput și promovează un sistem propriu de etichetare, numit Nutrinform, denumirea completă fiind Nutrinform Battery, întrucât abordează alimentele ca surse de energie, ca serie de baterii pe care consumatorul le folosește pentru a obține energia zilnică. De pe o etichetă redactată în sistemul Nutrinform Battery, consumatorul află cantitățile și procentele de sare, grăsime, acizi grași saturați și zahăr, precum și numărul de calorii din fiecare produs. Aceste valori sunt menționate într-o reprezentare grafică a unor baterii. Sistemul Nutri-score se remarcă prin simplitatea mesajului, ușor de receptat. Consumatorul se poate orienta ușor la raft, în funcție de preferințe. Mai multe detalii, pe lantulalimentar.ro.