Sindicatele din companiile petroliere cer anularea transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat

0

Federația Națională de Sindicatelor din Chimie-Petrochimie cere anularea Ordonanței de Urgență a Guvernului care aduce o serie de modificări la Codul Fiscal. Sindicatele lucrătorilor din marile companii petroliere fac parte din Confederația Națională Sindicală CNSLR-Frăția și, în cazul în care Executivul nu revine asupra acestor modificări (în special cea privind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat), vor demara pregătirile pentru organizarea de acțiuni de protest.

“Această O.U.G. nu transferă nici o contribuţie de la angajator la angajat, așa cum s-a susținut de către Guvern în toată perioada dinaintea adoptării acesteia. Dacă într-adevăr era un transfer, trebuia ca acesta să rezulte din efectul legii, ori, în cuprinsul O.U.G., nu regăsim acest lucru. De fapt:

– O.U.G. diminuează contribuţia angajatorului la 2,25% pentru conditii normale de lucru;

– Creşte contribuţia angajatului astfel: de la 16% (CAS si CASS), 16% impozit şi 0,5 şomaj (acum), la 35% CAS si CASS şi 10% impozit pe venit de la 1 ianuarie 2018.

Prin această modificare a Codului Fiscal scad salariile tuturor salariaţilor din România. Pentru sistemul privat statul nu compensează această diminuare, neavând în cuprinsul actului normativ vreo normă prin care angajatorul să fie obligat să majoreze salariul. În aceste conditii, rămâne doar negocierea între angajator şi angajat, dacă şi în ce procent va majora salariile, pentru a diminua efectul aplicarii O.U.G. de modificare a Codului Fiscal. Dacă Guvernul Boc a scăzut salariile din sistemul bugetar cu 25%, acum Guvernul Tudose a scăzut salariile nete din sistemul privat cu peste 17%, fiind nevoie ca angajatorul să acorde o majorare a salariilor de bază cu 21% (procent calculat inclusiv în simulările prezentate în Comisii de Dialog Social din cadrul Prefecturilor din data de 07 .11.2017) ca salariatul să nu piardă la salariul net în urma adoptării O.U.G. Suntem pregătiţi pentru acţiuni specifice sindicale ca aceasta OUG adoptată de un Guvern social democrat, prin care scad salariile din sistemul privat, să fie abrogată”. (sursa: comunicat Federația Națională a Sindicatelor din Chimie-Petrochimie)

Federatia Natională a Sindicatelor din Chimie-Petrochimie are în componență sindicate din ROMPETROL, AZOMURES, PETROTEL LUKOIL, MICHELIN, CHIMCOMPLEX BORZESTI, OMV PETROM, POLICOLOR, CONTI TECH, AMPLO, GEDEON RICHTER, OUALICAPS ROMANIA, IPROCHIM.