Și angajații din Penitenciarul Focșani protestează

0
331

Protest al angajaților din sistemul penitenciar. Astăzi, în toate unitățile de penitenciar din țară, angajații au organizat, practic, prima acțiune de protest prin refuzul de a intra la serviciu, la prima oră a dimineții. La Penitenciarul Focșani, cadrele care urmau să plece acasă după schimbul de noapte au rămas în continuare la serviciu, pentru că angajații care ar fi trebuit să îi înlocuiască au refuzat să intre la lucru. Această formă de protest se întinde pe parcursul a 4 ore. ”În dimineața zilei de 31.05.2023, penitenciarele s-au blocat. Polițiștii de penitenciare refuză să mai între în serviciu din cauza modificării condițiilor de pensionare. Lipsa predictibilității în ceea ce privește pensionarea, salarizarea, cariera polițiștilor de penitenciare a condus la blocarea poliției penitenciare.”, a transmis Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Cadrele din sistemul penitenciar solicită deblocarea posturilor, aplicarea legii nr. 153, actualizarea drepturilor la nivelul salarial actual (acestea sunt acordate la nivelul anului 2009), menținerea actualei formule de calcul al pensiilor, fără modificările anunțate de Guvern. O consecință a protestului angajaților din penitenciare a fost și neprezentarea deținuților la termenele stabilite de instanțele de judecată. Cadrele Penitenciarului Focșani au anunțat că vor merge cu deținuții la instanțe după ora 10:00, potrivit președintelui Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare din Penitenciarul Focșani, Viorel Crețu.

La nivel național, numărul de posturi din sistemul penitenciar este de circa 20.000, dar sunt doar puțin peste 12.000 de angajați. La Penitenciarul Focșani, gradul de ocupare a posturilor este de circa 82%. În acest moment, în Penitenciarul Focșani sunt 422 de persoane private de libertate. În funcție de negocierile de la nivel național, sindicaliștii din Administrația Penitenciarelor vor stabili următoarele forme de protest.