Sfaturile salvamontiștilor pentru aceste zile cu precipitații abundente: ”Amânați deplasările în scop turistic!”

0
584
Începând cu orele 18 ale zilei de 10 ianuarie 2023 și până miercuri, 11 ianuarie, ora 22, intră în vigoare un cod portocaliu de vreme rea. În județele, Buzău, Prahova și Vrancea vor fi precipitații abundente, iar prin acumulare, pe tot parcursul intervalului, se vor înregistra cantități de precipitații în general de peste 50-60 l/mp. Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie în zonele joase de relief și ninsoare la altitudini în general de peste 1000 m, unde local se va depune strat consistent de zăpadă. Pentru zona Lepșa sunt prognozate precipitații mixte, intensificări ale vântului de până la 35 de km/oră și temperaturi cuprinse între 0 și 5 grade.
Vă recomandăm să amânați deplasările în scop turistic în aceste zile. De asemenea, evitați deplasările cu autoturismul, condițiile meteo pot afecta rapid starea drumurilor. Dacă este absolut necesară deplasarea, porniți doar cu mașina echipată corespunzător, luați haine groase de rezervă și eventual o pătură pentru situația în care rămâneți blocați. Nu părăsiți drumurile amenajate, respectați indicatoarele ce restricționează accesul, evitați zonele izolate și fără semnal GSM. Acumularea de zăpadă crește riscul producerii de avalanșe, manifestați prudență la deplasarea în zonele expuse, mai ales în Cheile Tișiței.
Pentru informații suplimentare, apelați Dispeceratul Salvamont Vrancea, disponibil 24/24, la numărul de telefon 0738 40 70 80. Dacă vă aflați în pericol, apelați numărul unic de urgență 112. (salvator montan Marius Adrian Coviltir, șef de formație Salvamont Vrancea)