Șefa uneia dintre companiile statului care trebuia să verifice stația GPL de la Crevedia, arestată la domiciliu. Bugetara cu 3 locuințe de un milion de euro

0
1373

Șefa instituției care trebuia să verifice stația GPL de la Crevedia, în cei trei ani în care aceasta a funcționat ilegal, a avut alte preocupări: este anchetată de DIICOT pentru delapidare.

Ioana Timofte, nepoata fostului șef SRI Radu Timofte, afișează o avere de invidiat. În 2022, când cisternele erau încărcate la Crevedia fără nici un risc ca vreo instituție să le deranjeze, directoarea Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR) achiziționa un penthouse de 260 de metri pătrați în București. Asta în condițiile în care mai deținea două apartamente în aceeași zonă de lux. Valoarea totală: peste un milion de euro. Pentru a-și face treaba, statul român a plătit-o cu 11.000 de euro pe lună, unul dintre cele mai mari salarii de bugetar din România.

Directoarea generală a CNCIR a fost acuzată de DIICOT că, împreună cu mai mulți angajați ai instituției, a pus la cale un mecanism prin care sustrăgea bani din bugetul public prin sute de achiziții false. Potrivit procurorilor, în perioada mai 2020-mai 2023, CNCIR a achiziționat fictiv diverse produse consumabile. Deși banii erau virați, produsele nu erau livrate. Astfel, au fost efectuate plăți în valoare de aproximativ 10 milioane de lei. Banii erau împărțiți între toți membrii grupării care erau angajați atât la stat, cât și din mediul privat.

Articolul complet îl puteți citi pe PRESShub.