Ședință de bilanț la Penitenciarul Focșani. Aproape 100 de percheziții au fost efectuate în 2018

0
25

Miercuri, directorul Penitenciarului Focşani, comisarul şef de penitenciare Robert Schmidt a prezentat raportul privind activitatea desfăşurată de personalul Penitenciarului Focşani în anul 2018. La eveniment, alături de personalul penitenciarului, au participat  reprezentanți ai autorităților publice și ai structurilor  de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum şi reprezentanţi ai Penitenciarului Iași, unitate cu rol de coordonare regional.

Materialul de bilanț prezentat de directorul Penitenciarului Focşani a evidenţiat activitatea desfăşurată de personalul unităţii, vizând, în primul rând, îndeplinirea obiectivelor strategice propuse, dar şi contribuţia adusă la apărarea ordinii publice, siguranţei comunităţii şi reinserției sociale a persoanelor private de libertate.

Astfel, din raport reiese că Paza unităţii a fost asigurată, prin funcţionarea permanentă a posturilor de pază pe perimetrul sectorului de deţinere şi a posturilor de control, iar pe timp de zi au funcţionat şi posturi de pază temporare pe perimetrul locului de deţinere, în funcţie de situaţia operativă zilnică.  Nu au fost cazuri de ieșiri sau pătrunderi neautorizate din perimetrele păzite.

În scopul asigurării unui grad de siguranţă corespunzător normelor regimului penitenciar, prevenirii evenimentelor deosebite ori a situaţiilor de risc, au fost organizate şi executate percheziţii generale parţiale la camerele de deţinere şi asupra locurilor unde persoanele private de libertate au acces ori desfăşoară activităţi şi controale zilnice ale camerelor de deţinere, astfel:

  • percheziţii generale parţiale – 94
  • controale inopinate cu unitățile canine – 12
  • controale zilnice ale camerelor de deţinere –  520

Penitenciarul Focșani este punct de tranzit al deținuților transferați pe ruta Moldova astfel încât, în fiecare zi de marți și vineri, organizează paza și gestionează staționarea și transbordarea persoanelor private de libertate din toate categoriile: minori, tineri, femei, arestați preventiv, deținuți repartizați în regim deschis, regim semideschis, regim închis, regim de maximă siguranță și chiar deținuți clasificați cu risc pentru siguranța penitenciarului.

Accesul în penitenciar s-a efectuat cu respectarea prevederilor legale şi regulamentare în vigoare, iar dotarea tehnică a posturilor de control cu detectoare portabile și porţi detectoare de metale, aparat de scanat pentru controlul bagajelor şi-a dovedit eficienţa, fiind descoperite asupra persoanelor 5 telefoane mobile și 7 cartele SIM.

Nu au fost înregistrate evadări, tentative de evadare și nici cazuri de  neprezentare din permisiunea ieșirii din penitenciar.

Ofițerii sectorului operativ au efectuat 84 controale inopinate și planificate a modului de executare a serviciului de pază, escortare și supraveghere.

SURSA: Penitenciarul Focșani