Se pregătesc regulile pentru redeschiderea restaurantelor

0
294

Comisia formată din reprezentanți ai Guvernului și ai industriei HORECA lucrează la elaborarea ghidului cu regulile de redeschidere a restaurantelor. Acestea vor fi incluse într-un act normativ ce va fi adoptat de Guvern. Printre regulile și restricțiile privind desfășurarea activității în spațiile interioare ale restaurantelor se numără următoarele:

– clienţii vor putea merge doar pe benzi cu sens unic, semnalizate, păstrând distanţa de 2 metri unii de alţii, la mesele vecine. Ocupanţii scaunelor vor păstra aceeaşi distanţă, iar solniţele, meniurile şi olivierele vor putea fi transferate de la o masă la alta doar după ce vor fi dezinfectate;

– la intrarea în restaurant va fi un „triaj observaţional” al clienţilor, urmând să le fie interzise accesul persoanelor care dau semne că ar avea infecţii respiratorii;

– nu se va permite consumul de produse stând în picioare, cu exceptia meselor dedicate acestui tip de servire;

– numărul de clienți la o masă va fi de maximum 6 (faţă de maximum 4 la terase), exceptaţi de la această regulă fiind membrii de familie;

– angajații restaurantelor vor purta mască și își vor dezinfecta mâinile înainte de fiecare serviciu. Mesele vor fi dezinfectate după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de către Comisia Națională pentru Produse Biocide.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, de la Palatul Victoria, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a răspuns și unei întrebări legate de redeschiderea restaurantelor. „Vrem să cădem la acord asupra unor reguli sanitare. O parte din parteneri le respectă mai puțin. În măsura în care o să avem o concluzie, vom aborda și deschiderea restaurantele. Sperăm să fie cât mai repede”, a spus ministrul Sănătății.