Se elimină pensiile speciale? Un proiect în acest sens a trecut tacit, prin Senat

0
136

Pensiile speciale ale deputaților și senatorilor, Avocatului Poporului, dar și pensiile de serviciu ale anumitor categorii profesionale (diplomați, funcționari publici parlamentari, personalul Curții de Conturi) au fost abrogate printr-un proiect de lege adoptat tacit de senatori. Proiectul a fost inițiat de parlamentarii PMP, iar Comisia juridică din Senat a dat aviz negativ. Însă proiectul nu a mai ajuns în timp util în plen, astfel că, la începutul acestei sesiuni parlamentare, proiectul a trecut tacit, conform reglementărilor parlamentare. Guvernul nu susține, însă, proiectul, sub pretextul că ar afecta dreptul la ”un nivel de trai decent” al celor în cauză. Proiectul legislativ trecut de Senat prevede anularea pensiilor speciale pentru mai multe categorii. Astfel, nu vor mai beneficia de pensii speciale:

– personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă;
– personalul Curții de Conturi;
– membrii Corpului diplomatic și consular al României;
– personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice;
– Avocatul Poporului;
– funcționarii publici parlamentari.

De asemenea, nu se mai acordă indemnizațiile pentru limită de vârstă sau pensiile speciale ale deputaților și senatorilor. Proiectul urmează să ajungă în Camera Deputaților, for decizional. Parlamentarii din opoziție au anunțat că vor vota proiectul de eliminare a pensiilor speciale.

”Fără pensii speciale pentru parlamentari! Nu am susținut și nu voi susține acordarea de drepturi și tratament special pentru anumite categorii sociale, chiar dacă, vremelnic, fac și eu parte dintr-o astfel de categorie văzută de mulți ca privilegiată. Fiecare român merită o pensie care să reflecte munca depusă, anii petrecuți în câmpul muncii, studiile pe care le-a urmat, nicidecum o împărțire pe grupe sociale recompensate cu pensii speciale! Pensiile speciale au picat la vot în Senat, urmând ca proiectul de lege să ajungă, cât de curând și la Camera Deputaților, care este for decizional. În calitate de deputat PNL de Vrancea, trimis de vrânceni în Parlament și învestit cu încrederea lor, nu sunt de acord cu acordarea de pensii speciale! Voi vota pentru abrogarea lor! Fiecare dintre noi avem dreptul la o pensie decentă, fie că suntem agricultori, profesori, ingineri, muncitori, medici, de asta ar trebui să se preocupe statul român, nu de a oferi beneficii și tratamente preferențiale numai unor categorii. Fără pensii nesimțite!” (Ion Ștefan, deputat PNL Vrancea)