Se apropie succesul sau eșecul negocierilor PNL-USR-PLUS în Vrancea? PSD ar putea scăpa de ”griji” chiar din seara asta

0
357
Mai sunt câteva ore până la expirarea termenului de înregistrare a alianțelor electorale pentru alegerile locale din 27 septembrie. Și, după cum decurg discuțiile din interiorul USR-PLUS, se pare că sunt șanse minime să se ajungă la o alianță non-PSD la Focșani. Și proaspăt încheiata alianță pentru Consiliul Județean Vrancea este în stand-by. În caz de eșec, explicațiile sunt pregătite, am mai scris. Puteți citi, mai jos, un comentariu al jurnalistului Sebastian Zachmann, șeful secției politic de la Adevărul, despre București. Orice asemănare cu ce s-ar putea întâmpla în Vrancea este…
”Văd multă isterie pe partea dreaptă. Traian Băsescu e scos deja vinovat pentru înfrângerea lui Nicușor Dan. Dacă s-ar fi gândit la Nicușor Dan, liderii PNL și USR ar fi acceptat și PMP în alianța dreptei. Chiar dacă în sondaje se zbate sub pragul electoral, PMP are un nucleu puternic în Capitală, deci va influența rezultatul alegerilor, mai ales că vom avea un singur tur. Spre exemplu, de ce nu au cedat PNL și USR Sectorul 3 pentru PMP? Adrian Moraru, Mihail Neamțu, un ursuleț de pluș sau o coadă de mătură au fix aceleași șanse în fața lui Negoiță.
Orban și Barna au mizat că PMP va arunca în luptă un candidat fad, care doar va ciupi din voturile lui Nicușor, fără să muște adânc din felia dreptei. Însă PMP are nevoie de o locomotivă electorală la alegerile locale pentru a tracta partidul în Parlament la alegerile legislative. În acest moment, Traian Băsescu e cel mai bun candidat pentru un partid care-și joacă supraviețuirea politică. PMP nu are nicio datorie față de PNL, USR sau Nicușor Dan, însă Orban și Barna aveau datoria să ajungă la un compromis rezonabil cu PMP ca să crească șansele lui Nicușor Dan în competiția cu Firea, dacă tot spun că vor să elibereze Bucureștiul de PSD. Din marea alianță a dreptei în Capitală au de câștigat, la vot politic, PNL, USR și PLUS, dar marele pierzător e Nicușor Dan, care avea nevoie ca de aer de sprijinul PMP.
Pentru mine, Băsescu e un politician al trecutului, deci n-am de gând să-l votez. Dar nu accept ca PNL și USR să-l scoată pe Băsescu țap ispășitor pentru victoria PSD. Să fie clar: dacă Nicușor Dan va pierde în fața Gabrielei Firea, vinovați vor fi liderii PNL, USR și PLUS, care au avut toate cărțile în mână, dar au preferat, meschin, să-și saboteze propriul candidat.
P.S. N-am uitat că PMP votează de patru ani alături de PSD în Consiliul General. Dar care e scopul PNL-USR-PLUS: sā scape de Firea, deci să accepte la masă și PMP? Sau să taxeze PMP pentru cârdășia cu PSD și, automat, să rămână cu Firea?” (Sebastian Zachmann, jurnalist Adevărul)