Scrisoare deschisă către primarul municipiului Focșani din partea Asociației Partida Romilor

0
1282
Domnule Primar Cristi Valentin Misăilă
Conform HG nr. 522/2006 – pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 430/2001 privind aprobarea Strategiei Guvernului României de îmbunătăţire a situaţiei romilor, departamentul expert romi din cadrul Primăriei Municipiului Focșani este blocat.
Dumneavoastră nu conștientizați activitatea acestui departament. Postul de expert local rom constă în soluţionarea diverselor probleme ale cetăţenilor de etnie romă, implementarea şi aducerea la cunoştinţă a diverselor programe pe probleme de romi cum ar fi Prefectură, Politie, medic de familie, școală etc. Sau poate ați omis, domnule Misăilă, că și noi, romii, avem drepturi conform Legii 18/2015, de incluziune socială ale romilor?
Domnule primar, deșteptarea! Si noi, romii, avem drepturi la fel ca și ceilalți prieteni, gineri, vecini și așa mai departe. Mulți s-au trezit peste noapte cu funcții mari în stat, că așa ați dorit dumneavoastră. Eu consider că noi, romii, nu v-am cerut imposibilul, dar așa se întâmplă când ești stat în stat.
În numele Asociației Partida Romilor Pro-Europa Sucursala Județeană Vrancea, pe care o reprezint și care acționează în județul Vrancea, având ca scop integrarea cetățenilor de etnie romă, implementând diverse acțiuni de mai bine de 10 ani, dezvoltând programe care au sprijinit comunitatea, vă aduc la cunoștință că, în urma activității noastre din ultimele 6 luni pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, am constatat o lipsă a comunicării din partea primăriei către comunitățile de romi din oraș. Primăria nu răspunde nevoilor persoanelor de etnie romă, nu cunoaște problemele cu care se confruntă, nu a avut inițiative pentru sprijinul lor în Consiliul Local. Mai mult decât atât, nu ați avut în campania electorală propuneri de programe care să îmbunătățească situația de trai a romilor. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că nu există un birou sau o persoană care să dedice mai mult timp să cunoască problemele lor, așa cum în alte localități din țară se întâmplă de mulți ani. Din articolele de presă care fac referire la etnicii romi, am aflat că aceștia sunt datori la primărie, dar nu am văzut pe nimeni să verifice și să afle cu ce probleme reale se confruntă întreaga comunitate; nu am văzut pe nimeni să medieze pentru rezolvarea problemelor, nimeni nu constată condițiile insalubre în care trăiesc, lipsa de apă potabilă, lipsa căldurii pe timp de iarnă etc.
Toate acestea vi le semnalez pentru a vedea dimensiunea reală a problemelor cu care se confruntă comunitățile de romi din oraș, dar și faptul că este absolut necesar ca dumneavoastră să angajați un expert pentru problematica romilor, funcție liberă în organigrama primăriei de mai bine de 4 ani. Acest om va putea să medieze și să rezolve multitudinea de probleme ale comunităților de romi și astfel procesul de integrare va fi accelerat, iar rezultatul final va fi acela că toată comunitatea va avea de câștigat din punct de vedere al condițiilor de trai și bunăstare. Vin la final și vă întreb:
De ce nu este posibil să colaborăm?
De ce nu angajați acest expert care ne va ajuta pe noi toți să rezolvăm aceste probleme?
Nu vă interesează binele comunității?
NU AU DREPTUL LA REPREZENTARE COMUNITĂȚILE DE ROMI? (Constantin Toader, președinte Partida Romilor Pro-Europa Vrancea)