Sănătatea și educație, domenii extrem de importante pentru PNL: universitate, campus școlar și dispensare de cartier în Focșani

0
136

O întrebare după mulți ani de administrație roșie: unde sunt creșele promise de PSD, Oprișan și Misăilă? Numai promisiuni electorale. Iată că lucrurile au început să se miște abia de la sfârșitul anului trecut, odată cu instalarea Guvernului PNL, care a deblocat o serie de proiecte pentru sistemul educațional din Focșani și Vrancea. De altfel, Ion Ștefan, candidatul PNL la Primăria Focșani, a reușit în 10 luni, ca ministru al Lucrărilor Publice, ceea ce nu au făcut predecesorii lui de la PSD în mulți ani: a trimis în Vrancea proiecte de peste 60 de milioane de euro prin POR. Experiența pe care a acumulat-o la MLPDA îl recomandă pe Ion Ștefan să administreze municipiul Focșani.

Tinerii din Focșani pleacă în marile centre universitare pentru studii și, din păcate, mulți dintre ei nu mai revin acasă după ce termină facultatea. Profesioniști bine pregătiți în diverse domenii de activitate își găsesc locuri de muncă bine plătite în București, Brașov, Iași, Cluj-Napoca sau chiar peste hotare, văduvind astfel Focșaniul de o importantă resursă umană. Tinerii ar putea rămâne acasă, iar Focșaniul ar avea șansa să se dezvolte dacă orașul ar fi centru universitar. Ion Ștefan, în calitatea sa de ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, a reușit să facă un prim-pas pentru ca mulți tineri din Focșani să-și vadă visul cu ochii, și anume să poată merge la facultate la ei în oraș. Universitatea București își va extinde portofoliul educațional la Focșani, unde în prezent funcționează o sucursala a Facultății de Psihologie și Științele Educației, cu o nouă ramură de studiu cu profil de business. Universitatea București a înaintat către Compania Națională de Investiții o solicitare de includere în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul Instituții de învățământ superior de stat, pentru o clădire destinată spațiilor de învățământ. La Focșani, Universitatea București va deschide un sediu cu o capacitate de aproape 800 de studenți, intenționând să amenajeze și spații de cazare pentru 200 de persoane. În același timp, Compania Națională de Investiții va finanța construirea unui campus școlar, cu o capacitate de 7000 de locuri. Va fi, practic, o șansă pentru elevii și studenții nu doar din Focșani și Vrancea, ci și din alte județe. Copiii vor beneficia de condiții moderne de cazare, iar campusul va avea spații de învățat, laboratoare, săli de mese, biblioteci și numeroase alte facilități.

Administrația PSD nu a ridicat creșe și grădinițe în Focșani, deși e nevoie și, la fiecare ciclu electoral, fie că discutăm de alegeri locale sau parlamentare, pe socialiști nu i-a durut gura să promită. În lipsa lor, unii părinți au ales să-i ducă pe cei mici la unități particulare, unde scot bani grei din buzunar, sau să angajeze o bonă. În 2016, an electoral, PSD a promis că va construi 544 de creșe noi în toată țara, adică o creșă la fiecare 10.000 de locuitori, atât în mediul rural cât și în orașe. Proiectul respectiv a fost îngropat definitiv în Parlament chiar de PSD și ALDE. Dacă proiectul devenea lege, Focșaniul ar fi trebuit să aibă, la ora actuală, nu mai puțin de 8 creșe. Realitatea este însă cruntă, pentru că la o populație oficială de aproximativ 80.000 de locuitori nu există decât două creșe, în cartierul Sud și în Centru. Administrația locală nu s-a preocupat să ridice creșe și grădinițe. În vreme ce în multe dintre comunele județului au fost construite unități de învățământ pentru preșcolari, la Focșani nu s-a întâmplat nimic. Mai mult, Creșa nr. 7, care nu a fost niciodată reabilitată de când a fost înființată, va fi modernizată datorită ministrului liberal Ion Ștefan. În calitate de ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan a semnat, recent, contractul privind reabilitarea, modernizarea, extinderea clădirilor și echiparea infrastructurii educaționale a Creșei nr. 7. Reabilitarea se va face prin Programul Operațional Regional, implementat de Ministerul pe care îl conduce, valoarea lucrărilor ridicându-se la 3.924.750,21 lei. Ministrul Ion Ștefan este hotărât să pună toată experiența acumulată ca ministru la bătaie și, alături de echipa PNL, să implementeze proiecte pentru copii și tineri, proiecte pentru sănătatea și educația focșănenilor. „De partea marii echipe liberale este hotărârea, energia și pregătirea profesională a colegilor mei care, pentru a se pune în slujba cetățeanului, au ales să candideze la CL și CJ, dar și la primăriile din Vrancea. Angajamentul meu ferm în fața focșănenilor, pe care știu că și-l ia în fața tuturor vrâncenilor și colegul meu Cătălin Toma, care candidează pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, este acela al transferului de reușite pe care le are guvernarea liberală la nivel național, la Focșani. Nu am obosit, ci abia aștept să începem treaba și să pun în aplicare la Focșani toate cunoștințele acumulate în Guvernul Orban. Am demonstrat, în calitate de ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, că nu voi precupeți niciun efort pentru a implementa proiecte prin care să cheltuim banii europeni care ne sunt puși la dispoziție, pentru proiecte de dezvoltare a mediului public, dar și a celui privat. Și la fel voi face și ca primar. Voi fi un primar în slujba oamenilor, pentru oameni”, a spus Ion Ștefan, candidat PNL la Primăria Focșani.

O altă prioritate a liberalului Ion Ștefan ca primar al municipiului Focșani este susținerea instituțiilor care au grijă de sănătatea cetățenilor. Pe lângă demersurile pe care le va face și sprijinul pe care îl va acorda în vederea ridicării unui nou spital județean la Focșani, Ion Ștefan vrea ca oamenii să aibă mai ușor acces la servicii medicale gratuite. De aceea, candidatul liberal propune înființarea unei rețele de servicii medicale complete în toate cartierele. Fiecare cartier al Focșaniului va avea un dispensar, unde oamenii vor putea face analize, unde vor fi consultați de medici specialiști. Vor fi unități medicale de cartier, dar cu specializări numeroase, cu aparatură medicală performantă și cu servicii medicale gratuite pentru cetățeni. Principiul de funcționare al acestor clinici de cartier va fi extrem de simplu. Toți oamenii din cartier arondați acestor dispensare vor putea beneficia de servicii medicale. În acest fel, nu va mai exista aglomerația din spital, medicii de familie nu vor mai fi supra-aglomerați și vor putea să le acorde mai multă atenție pacienților, oamenii vor avea medicul lângă ei și nu vor mai fi nevoiți să se adreseze serviciului de urgență, iar toată lumea va avea de câștigat. Ion Ștefan a identificat deja sursele de finanțare guvernamentală iar demararea proiectului său e o chestiune de zile din momentul în care va deveni primarul municipiului Focșani. Proiectul liberalilor prevede inclusiv modul în care municipalitatea poate acorda facilități medicilor pentru a-i atrage să profeseze la Focșani.

Material realizat de SC King News 24 SRL Focșani, la comanda PNL Vrancea, cod mandatar financiar 21200012