joi, mai 30, 2024
AcasăCulturăSâmbăta aceasta se lansează albumul omagial Franz Koroschetz

Sâmbăta aceasta se lansează albumul omagial Franz Koroschetz

Sâmbăta aceasta, pe 11 mai, ora 12:00, la Colegiul Național “Unirea” din Focșani, se lansează albumul ilustrat dedicat celui mai important fotograf focșănean din istorie – Franz X. Koroschetz. Uitat aproape complet vreo 70 de ani și redescoperit în cadrul proiectului focșaniulvechi.ro, artistul fotograf originar din imperiul austro-ungar are parte, la 90 de ani de la moartea sa, de o reparație morală de anvergură. “Încă de când m-a prins acest microb, această pasiune, acum mai bine de zece ani, mi-a fost tare drag acest om, munca sa pentru oraș, ceea ce s-a păstrat vizual prin fotografiile sale. Până și numele său îmi place cum sună. Știam că a fost important pentru memoria Focșaniului, dar abia în urma cercetării, când am început să pun piesele de puzzle la un loc am realizat cât de mare a fost în epocă, întreaga sa anvergură”, transmite Sorin Tudose, autorul albumului.

Iar această anvergură, mai spune el, a reușit să o surprindă prin multitudinea de colecții private și instituții publice în care fotografiile semnate de Koroschetz au ajuns. Muzeul Vrancei, Arhivele Naționale Vrancea, Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Națională a României, Muzeul Național de Istorie a României, Biblioteca Academiei Române sunt doar câteva instituții unde cercetătorul a descoperit minunate și extrem de valoroase fotografii realizate de fotograful focșănean la începutul secolului trecut. “A fost o întreagă muncă de cercetare cu corespondență cu primării din sate austriece, cu zeci de registre bisericești de naștere citite, cu documente de arhivă și nenumărate articole de presă, locală și națională, verificate, totul pentru a putea descoperi cine a fost Koroschetz și ce a însemnat el pentru orașul nostru. Tocmai de aceea, de data aceasta, fotografiile sunt însoțite de consistente texte, informații scrise, o serie întreagă de personalități din epocă identificate și multe, multe surprize”, conchide autorul.

Albumul tipărit la București, ediție bilingvă, are 272 de pagini, peste 250 de imagini și o să poată fi cumpărat la lansare, ulterior urmând să intre în librării. Se anunță a fi evenimentul cultural al anului! (comunicat de presă)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu