S-a lansat www.stirioficiale.ro, o platformă guvernamentală cu informații oficiale despre COVID-19

0
287

O sursă de informare corectă, nealimentată de panică poate ajuta populația României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează și distribuie rafalele de știri prezentate în media. Trăim într-o realitate fără precedent la nivel global așa că o informare corectă este esențială pentru a ajunge la un nivel de stabilizare. Știrioficiale.ro este un proiect realizat pro-bono de voluntarii Code for Romania, organizație neguvernamentală independentă, neafiliată politic și apolitică. Proiectul este realizat în cadrul Code for Romania Task Force în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și Departamentul pentru Situații de Urgență. 

Informațiile publicate pe stirioficiale.ro reprezintă sursa oficială de informare pentru public și reprezentanții media elaborată în parteneriat cu Guvernului României cu referire la situația în plină desfășurare, cauzată de răspândirea infecției cu Coronavirus. Proiectul digital știrioficiale.ro face parte dintr-un ecosistem de mai multe soluții digitale dezvoltate de voluntarii Code for Romania, menit să lupte cu efectele COVID-19 și va funcționa ca punct central de informare despre situația din România.

Din panică și/sau din lipsă de cunoștințe, utilizatori care au fie intenții bune, fie rele pot răspândi informații eronate în media online sau cea tradițională (presă scrisă, radio sau tv etc). În situații de urgență, acest lucru poate provoca luarea de acțiuni incorecte și poate duce la creșterea nivelului de teamă și de incertitudine în rândul populației. Rețelele sociale pot contribui la propagarea informațiilor false ca urmare a faptului că oamenii nu cunosc canalele oficiale de informare și din lipsa protocoalelor de diseminare de informații provenite din grupurile media. Este de așteptat ca, în situații de criză, fenomenul diseminării de informații din surse neoficiale să se amplifice ca urmare a stării de panică a populației. Oprea Octavian, vicepreședinte ADR: ”Autoritatea pentru Digitalizarea României, în parteneriat cu super-echipa de la #Code4Romania, a lansat astăzi (n.r. ieri) prima platforma guvernamentală care vă ajută să vă informați doar din surse verificate pe tema COVID-19. Platforma www.stirioficiale.ro face parte dintr-un ecosistem alcătuit din 6 părți pus la dispoziția persoanelor aflate atât pe teritoriul României, dar și la dispoziția românilor din diaspora, pentru a se informa corect și pentru a contacta autoritățile în situații de urgență. Fac apel la toți cei care citesc această postare să o rostogolească în mediile lor pentru a preveni panica, dezinformarea și pentru a-i ajuta pe românii aflați în dificultate peste hotare.”

Informați-vă doar din canalele media oficiale și verificați informațiile pe care le citiți utilizând extensia de browser ȘtiriOficiale pentru Firefox. Extensia dedicată Google Chrome va fi disponibilă în cel mai scurt timp. (sursa: Autoritatea pentru Digitalizarea României)