Rutieriștii focșăneni au dat peste 50 de amenzi în weekend

0
59

În acest weekend, polițiștii Biroului Rutier Focșani au desfășurat o acțiune pe raza municipiului Focșani şi a localităţilor rurale arondate, pentru prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor produse ca urmare a conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența alcoolului.                                                                                                    Astfel, pentru neregulile constatate, au fost aplicate peste 50 de sancțiuni contravenționale, dintre care 3  pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, 7 conducătorilor auto care nu purtau centura de siguranță, 4 pentru folosirea telefonului mobil fără dispozitiv de tip ”mâini libere”, 8 pentru abateri săvârșite de bicicliști și 13 pentru alte abateri. De asemenea, au fost reținute 5 permise de conducere și a fost retras un certificat de înmatriculare. Totodată, au fost constatate 3 infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice dintre care 2 pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Acțiunile vor continua și în perioada următoare.

Exemple :

La data de 26 mai a.c., ora 19.20, polițiștii Biroului Rutier Focșani au depistat un bărbat, de 39 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe strada Principala I, din comuna Suraia. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o concentrație de 0,91 mg/l alcool în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului.

Astăzi, în jurul orei 9.30, polițiștii au depistat un bărbat, de 40 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe strada Principală, din comuna Milcovul, sub influența alcoolului. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o concentrație de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Tot astăzi, în jurul orei 11.20, pe strada Republicii din localitate, polițiștii au depistat un bărbat, de 32 de ani, în timp ce conducea un autoturism. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că autoturismul avea aplicate plăcuțe de înmatriculare cu numere de circulație provizorie a căror valabilitate era expirată. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Polițiștii rutieri atrag atenția asupra importanței respectării regulilor de circulație și, în special a celor referitoare la conducerea sub influența alcoolului. Consumul de alcool scade capacitatea de reacție și de manevrare a autovehiculului, precum și concentrația, atenția și viteza de execuție a mișcărilor. De asemenea, polițiștii rutieri vă reamintesc că, în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa alcoolului la volan, în funcție de concentrația indicată de aparatul etilotest, fapta se poate încadra astfel:                                  – Contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. – Infracțiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, persoana depistată fiind condusă la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar penal. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează!

Atenție, șoferi! Refuzul de vă supune recoltării mostrelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani. (comunicat IPJ Vrancea)