Rupe Iohannis pisica în două în al … 100-lea ceas?

0
356

Ceea ce prevestea toată lumea s-a adeverit, astăzi, în Parlament. Guvernul Cioloș nu a obținut votul de învestitură. Dacian Cioloș, Dan Barna&USR, pe de o parte, precum și Klaus Iohannis, pe de altă parte, și-au făcut numărul și ne-am întors de unde am plecat. Ne-am întors, însă, cu vreo sută de mii de bolnavi în plus și cu câteva mii de morți. Acum, constituțional, președintele a convocat partidele parlamentare la consultări în vederea desemnării unui nou prim-ministru.

Partidele o țin, în continuare, pe a lor, fiecare cu calculele politico-electorale proprii. Niciunul nu pare a trece de bariera politicianistă și cinică (e cam același lucru) a câștigurilor electorale. Toți așteaptă, iarăși, mișcarea președintelui. Care nu a avut nicio strategie clară de când și-a băgat coada la PNL (sau o fi avut ceva în cap, dar a ieșit o brambureală maximă, pe spatele nostru). PNL o ține langa cu Florin Cîțu prim-ministru. Altă variantă ei nu acceptă. USR o ține langa cu exclus Florin Cîțu prim-ministru. L-ar fi acceptat până și pe Orban, pe care l-au respins anul trecut. PSD agită spiritele și flutură ”amenințarea” alegerilor anticipate, în speranța că ceilalți se vor speria atât de tare încât vor ajunge la un compromis și vor reface coaliția de guvernare. AUR face zgomotele cu care ne-a obișnuit și cu care a convins mulți alegători. La UDMR e o liniște ”responsabilă”, că toți au nevoie de ei.

Așa că mingea e tot la Klaus Iohannis. Merge tot cu Florin Cîțu sau nu? Asta-i întrebarea hamletiană. Aproape toată lumea, inclusiv din opoziție, îl roagă să nu-l mai propună pe Cîțu, că altă nominalizare de premier de la PNL ar întruni, cu siguranță, voturile necesare în Parlament. Un alt nume din PNL propus prim-ministru ar rezolva, destul de repede, criza politică și ar mai spăla din imaginea șifonată a președintelui, pe care chiar el și-a croit-o. De exemplu, un lider important și foarte vocal al USR (Ionuț Moșteanu) a spus clar, astăzi, că sunt gata să participe la guvernare cu Lucian Bode prim-ministru, chiar dacă acesta nu are nici pe departe cine știe ce popularitate sau anvergură politică. Numai să vrea PNL și să-l numească Iohannis. Iar președintele are un mare favorit, pe care îl vor accepta și ceilalți. Este vorba de ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă. Unde mai pui că astăzi (coincidență, desigur!?!), secretarul de stat american al apărării a fost în vizită în România și s-a întâlnit cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă. Cu Nicolae Ciucă prim-ministru s-ar mai revigora, puțin, și ceea ce înseamnă autoritatea statului în ochii cetățenilor. Sunt și alții de la PNL (sau din sfera lor de influență) pe care Klaus Iohannis i-ar putea desemna în funcția de prim-ministru. Numai să existe voință (poate și un strop de strategie …).