Românii au cheltuit 40 milioane euro în minivacanța de Revelion, în stațiunile din țară

0
97

Estimarea operatorilor din turism indică faptul că peste 166.000 de români au petrecut minivacanța de Revelion în stațiunile și pensiunile din țară. Acest lucru înseamnă o creștere cu 4,5% mai mult decât în minivacanța similară de anul trecut. Totodată, și banii cheltuiți de Revelionul 2019 au fost mai mulți decât sumele cheltuite de Revelionul 2018: peste 187 de milioane de lei (cu 8,5% mai mult). ”Ca în fiecare an, România rămâne principala opțiune de vacanță a turiștilor români. Tarifele de cazare accesibile, mâncarea mai ieftină decât oriunde în destinațiile străine concurente și faptul că pentru prima dată au fost distribuite voucherele de vacanță și personalului bugetar au făcut ca numărul de români din stațiunile autohtone să crească de la an la an. Pe de altă parte, chiar dacă nu a devenit, asa cum ne dorim cu toții, o destinație internațională importantă, un număr din ce în ce mai mare de străini au început să ia în calcul România atunci când își plănuiesc vacanța de Revelion”, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.
Cum era de așteptat, cei mai mulți turiști români au preferat, și de Revelion, pensiunile agroturistice – circa 57.000. Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brașov, Păltiniș, Rânca, Strajă, Călimănești, Felix și zonele tradiționale rurale Bran-Moieciu, Maramureș, Bucovina. În stațiunile balneare au fost peste 28.000 de români. Statistica FPTR ne arată că, la Revelionul 2019, s-a înregistrat cea mai mare creștere procentuală în cazul ofertelor hotelurilor din marile orașe ale României, cu un pachet de minimum 2 nopți – peste 42.000 de persoane, în creștere cu 16,5% față de anul trecut.
În străinătate au ajuns circa 10.500 de români, în scădere cu 5 procente față de anul trecut. În general, au fost alese destinații pentru schi și sporturi de iarnă, cunoscute de mult timp:  Austria, Franța, Italia sau Bulgaria. Nu au lipsit nici destinațiile exotice, precum Bahamas, Jamaica, Australia, Maroc, Africa de Sud, Dubai, precum și Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mauritius sau Thailanda.