Robinetul cu bani pentru teritoriu: un miliard de lei din Fondul de rezervă al Guvernului către administrațiile locale. Cei mai mulți bani, către primarii PNL

0
466

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila, a anunţat: Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei, din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru proiectele locale. O parte din sumă va acoperi costurile privind serviciile de asistenţă socială şi de protecţie a copiilor, plătite de consiliile judeţene – a precizat ministrul.
Conform propunerii formulate de MDLPA şi adoptate miercuri de Executiv, din suma de peste 1 miliard de lei, 177.159.000 de lei au fost alocate consiliilor judeţene şi sunt destinate, în mare parte, pentru a acoperi costurile privind serviciile de asistenţă socială şi protecţie a copiilor. „Statul a transferat această sarcină, aceste costuri, administraţiilor publice judeţene. Acum asigurăm susţinerea financiară legată de această responsabilitate a Consiliilor Judeţene. Decizia de astăzi asigură finanţarea necesară pentru copii”, a spus ministrul. Cseke Attila a arătat: 2.756 de administraţii locale din România (aproape toate cele care au depus cereri în acest sens), indiferent de culoarea politică a primarilor, au primit finanţare în valoare totală de 1.010.966.000 lei, incluzând cele 41 de judeţe ale ţării. „Proiectele locale trebuie finalizate, ele trebuie să servească aceste comunităţi locale. Prin măsura adoptată astăzi, ne asigurăm că investiţiile pentru care au fost cheltuiţi bani publici nu vor rămâne neterminate”, a spus ministrul. Astfel, 2.514 comune din România au primit o finanţare în valoare totală de 614.873.000 lei, 194 oraşe – 95.588.000 lei, iar 123.346.000 lei au fost alocaţi pentru 48 de municipii. Fondurile acoperă necesarul de finanţare a autorităţilor publice locale, în funcţie de execuţia bugetară a acestora şi de necesităţi. Ministrul a arătat: fondurile sunt necesare pentru finalizarea investiţiilor publice finanţate de stat sau din fonduri UE, precum şi pentru cheltuieli urgente ale autorităţilor publice locale. (sursa: MDLPA)

Potrivit datelor publicate de președintele Consiliului Județean Vrancea, unităților administrativ teritoriale din județul nostru li s-a repartizat suma totală de aproape 13,2 milioane lei. Cei mai mulți bani vor ajunge la CJ Vrancea – 3,7 milioane lei. Comunele conduse de primari PSD vor primi câte 50.000 lei fiecare, în timp ce comunele conduse de primari PNL vor primi sume cuprinse între 100 și 300 mii lei. De remarcat că municipiului Focșani nu i s-a repartizat niciun leu din acest fond de rezervă. Sunt 9 primării din Vrancea (8 conduse de edili PSD și una de primar AUR)) care nu vor primi bani la această repartizare din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului.