Reducerea cheltuielilor bugetare, în Monitorul Oficial

0
258

Ordonanța de Urgență a Guvernului ce aduce o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare a fost publicată în Monitorul Oficial. Măsurile sunt cele anunțate deja, precum: menținerea punctului de pensie la 1.442 lei, suspendarea acordării voucherelor de vacanță, eliminarea sporului de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului și altele. Creșterea pensiilor se va face anul viitor cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Potrivit Ministerului Finanțelor, aceste măsuri economisesc 1% din PIB. Iată o parte din măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare din acest an:

  • Nu se vor acorda vouchere de vacanță pentru bugetari în acest an.
  • Dispare sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului.
  • Studenții de până la 26 de ani vor avea un tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Practic se abrogă prevederile prin care studenții să beneficieze, în tot cursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.
  • S-a autorizat ca universitățile, pentru creditele bugetare din sold la finanțarea de bază, pentru sumele rămase neconsumate și reportate din anii precedenți la obiectivele de investiții noi, precum și pentru sumele rămase necheltuite din investiții finalizate, să le redistribuie pentru obiective de investiții noi, obiective de investiții în continuare, precum și pentru alte cheltuieli de natura investițiilor. Sumele rămase în sold pentru facilități de transport studenți pot fi utilizate în anii următori și pentru acordarea de burse pentru aceștia.
  • Se prorogă până la 1 aprilie 2022 aplicarea unei legi prin care personalul feroviar, atât din cadrul instituțiilor publice cât și din cadrul operatorilor economici cu capital majoritar de stat, puteau primi drepturi de natură salarială și de asistență socială.
  • Pentru personalul ministerelor şi instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională trimis în misiune permanentă în străinătate, cheltuielile privind testarea şi, după caz, vaccinarea acestuia pe teritoriul statului unde execută misiunea se vor suporta din bugetele instituţiilor trimiţătoare.
  • Personalul de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare, precum și personalul de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar și din unitățile conexe, beneficiază de concediu de odihnă conform Codului Muncii.