”Războiul” politic pe marginea terenului pentru un viitor spital a ajuns la o nouă fază

0

Continuă lupta declarațiilor și acțiunilor politice pe marginea terenului unde s-ar putea construi, la un moment dat, un nou spital județean. Situația juridică a terenului propus pentru ridicarea spitalului este neclară și nu se poate spune, cu exactitate, ce instituție deține suprafață respectivă, situată în apropierea centurii ocolitoare a Focșaniului, în vecinătatea fostei unități militare de aviație. În timp de consilierii opoziției (PNL plus Costel Bârsan, UNPR) i-au cerut primarului Cristi Misăilă să clarifice situația juridică a terenului sau să-și asume, în Comisia de Fond Funciar, dreptul de proprietate asupra terenului, primarul și PSD (prin consilierii locali și consilierii județeni) caută o variantă prin care să preia terenul fără a fi nevoie de alte documente. În ”joc” a intrat președintele Consiliului Județean Vrancea, care a întocmit un proiect de hotărâre prin care terenul respectiv să fie declarat bun de interes județean. ”16. „Declararea terenului in suprafata de 6.2 ha situat in municipiul Focsani T 80 P424/1 ca bun de interes judetean si completarea in mod corespunzator a inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al judeţului Vrancea” – proiectul inclus pe ordinea de zi a ședinței CJV de joi, 15 februarie.

Consilierii locali din opoziție ceruseră, în această săptămână, organizarea unei ședințe extraordinare a CL Focșani, luni, 12 februarie, pentru preluarea terenului, solicitare neacceptată de primarul Misăilă. Cu puțin timp în urmă, edilul șef și consilierii PSD reclamaseră urgența cu care ar trebui adoptat proiectul de hotărâre pentru preluarea terenului respectiv. ”Edilul municipiului ignoră solicitarea grupului de consilieri locali PNL de la Focșani, care a convocat Consiliul Local într-o ședință extraordinară, pe tema noului spital, pentru data de 12 februarie, la ora 16.00. Potrivit răspunsului trimis de Misăilă consilierilor PNL, primarul spune că nu poate da curs solicitării grupului PNL pentru că ”întreaga documentație a fost înaintată către Consiliul Județean, pentru a proceda în consecință”.   Menționăm că aleșii municipali ai PNL vor fi prezenți luni, 12 februarie, de la ora 16.00, la Consiliul Local pentru a prezenta proiectul de hotărâre inițiat de consilierii Tănase Neculai, Dimitriu Ana-Maria, Buzoi Dan, Filimon Ionuț, Drumea Alina Ramona, Ciocoeaș Laura-Mihaela, Dobre Alin-Claudiu, Gheoca Corneliu-Dumitru și Bîrsan Costel. (…) Ne arătăm consternarea cu privire la atitudinea primarului și punem la îndoială seriozitatea lui Cristi Misăilă, care, prin refuzul său de a veni la ședința convocată de consilierii PNL, arată că proiectul inițial privind terenul pe care se intenționa începerea construcției noului Spital, cu bani de la Banca Mondială, a fost făcut pe genunchi, total neprofesionist.”, se spune în comunicatul PNL.  

Pentru a nu apărea probleme ulterioare cu terenul pe care se va ridica spitalul, o soluție legală ar fi ca Guvernul să transfere în domeniul public al autorităților vrâncene, prin Hotărâre de Guvern, terenul solicitat, al cărui proprietar este incert.