Războiul din Ucraina: încă o noapte de bombardamente asupra Kievului, Harkovului și a altor orașe/ Apărarea ucraineană rezistă în fața atacurilor rușilor

0
576

Mai multe explozii puternice s-au auzit și azi noapte în orașele ucrainene: Kiev, Harkov, Herson etc. Rusia masează tot mai multe trupe în preajma capitalei Ucrainei, fiind văzut din satelit un convoi militar întins pe 64 de kilometri. Sunt sute de morți în rândul civililor, fără să se știe exact numărul. Estimarea de ieri a autorităților ucrainene arătau peste 350 de civili morți în urma bombardamentelor rusești. Ieri a fost prima rundă de negocieri ruso-ucrainene, într-o localitate de graniță din Belarus, fără să se încheie vreun acord. Este posibil ca discuțiile să se reia zilele următoare. Pe timpul negocierilor, Rusia nu a încetat bombardamentele. Mai multe state europene, dar și SUA au anunțat că acordă ajutor militar de apărare pentru Ucraina. Ucrainenii pleacă în valuri din țară (femei, copii, bătrâni) pentru a se salva din calea războiului. Bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani nu pot părăsi teritoriul țării.
Între timp, statele Uniunii Europene, SUA, Elveția, Japonia intensifică sancțiunile economice asupra Rusiei, companiilor rusești și oligarhilor susținători ai lui Putin. Rubla s-a prăbușit, la fel și Bursa de la Moscova. Spațiul aerian al Uniunii Europene, SUA, al Canadei este închis aeronavelor rusești. Și în plan sportiv s-au luat măsuri de sancționare, echipele rusești fiind suspendate din competiții: FIFA, UEFA, Federația Europeană de Baschet etc. Formula 1 a suspendat Marele Premiu de la Soci iar Federația Internațională de Judo l-a suspendat pe Vladimir Putin din funcția de președinte de onoare. Totodată, Comitetul Olimpic Internațional i-a retras lui Putin Ordinul Olimpic de aur.