Puțini români din diaspora înscriși în Registrul Electoral pentru alegerile parlamentare

0
189
Până luni, în evidențele Autorității Electorale Permanente sunt înscriși în Registrul Electoral doar 4.616 români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Pe baza înscrierilor în Registrul Electoral, autoritățile de la București vor organiza votul din străinătate pentru alegerile parlamentare din luna decembrie a.c. „AEP face apel la cetățenii români din afara granițelor țării să se adreseze misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondența sau la o secție de votare din apropierea locuinței. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare în afara țării”, se precizează într-un comunicat al Autorității Electorale Permanente.
Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, Ministerul Afacerilor Externe organizează alegerile parlamentare în străinătate. AEP informează cetățenii români din diaspora cu privire la înscrierea în Registrul Electoral, condițiile de votare și locurile de desfășurare a votării în străinătate și de aceea va comunica săptămânal datele privind numărul de solicitări de înscriere în Registrul Electoral depuse de către alegătorii români cu domiciliul sau reședința în afara țării. Cele mai multe cereri de înscriere în Registrul Electoral pentru votul prin corespondență provin de la cetățeni din Spania — 1.740, Italia — 913, Franța — 148, Germania — 122, Belgia—106, Regatul Unit — 103 și Australia — 78.
Este posibil ca guvernul Cioloș să emită o ordonanță de urgență prin care să asigure o prezență mare la votul din luna decembrie a românilor din străinătate. PNL solicită amenajarea a cel puțin 300 de secții de votare în străinătate, atâtea câte au fost la turul al doilea al alegerilor prezidențiale.