Proiectile de război, găsite la Mărășești și Păunești

0
189

Astăzi, 21 septembrie, echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea a executat două misiuni pentru asanarea muniției rămase neexplodate din cele două conflagrații mondiale. Astfel, în prima misiune, desfășurată în localitatea Mărășești, s-au preluat 2 proiectile explozive calibru 75 mm. Cea de-a doua misiune a fost în comuna Păunești, sat Viișoara, de unde a fost ridicat un proiectil perforant calibru 85 mm. În ambele cazuri, muniția a fost descoperită de cetățeni, în urma unor lucrări în gospodăriile proprii. Muniția a fost preluată și transportată în condiții de siguranță, în vederea distrugerii. Reamintim că, în cazul în care descoperiți elemente de muniții neexplodate sau luați la cunoștință despre existența lor, trebuie să anunțați imediat structurile abilitate în gestionarea acestui risc.

A T E N Ț I E !

DACĂ DESCOPERIȚI ELEMENTE DE MUNIȚII SAU ALTE OBIECTE CARE VI SE PAR SUSPECTE, ACȚIONAȚI ASTFEL:
– nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită;
– nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;
– nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;
– nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi;
– nu aruncați la fier vechi și nu predați la societățile colectoare munițiile;
– nu lăsați copiii să se joace cu asemenea muniții.

Supravegheați zona în care ați descoperit muniția până la sosirea echipei pirotehnice. Când se execută lucrări și se depistează, cu ocazia săpăturilor, muniții neexplodate, se sistează imediat lucrările, se îndepărtează întregul personal din zona periculoasă și se anunță structurile abilitate de intervenție.

NEUTRALIZAREA ȘI DISTRUGEREA MUNIȚIILOR SE EXECUTĂ NUMAI DE CĂTRE SUBUNITĂȚILE PIROTEHNICE CARE AU PREGĂTIREA ȘI DOTAREA CU APARATURĂ SPECIALĂ PENTRU ACEASTĂ MISIUNE PERICULOASĂ. NU UITAȚI! Nerespectarea acestor reguli poate produce rănirea gravă sau chiar decesul celor implicați. (ISU Vrancea)