luni, mai 27, 2024
AcasăSocietateProiect social de sprijinire a persoanelor din comunitățile sărace

Proiect social de sprijinire a persoanelor din comunitățile sărace

S-a finalizat proiectul GIFT& THE VOICE- Vocea Grupului de Inițiativă a femeilor Tinere din comuna Brăești, județul Buzău, implementat de către Asociația Centrul de Advocacy si Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Comunitară Buzău. Scopul proiectului a fost de dezvoltare a unui grup de inițiativă a femeilor din comuna Brăești județul Buzău, și anume GIFT-Grupului de Inițiativă a Femeilor Tinere pentru a deveni agentul de schimbare pentru femeile rome si nerome, dar si a comunității întregi prin acțiuni de advocacy si de influențarea politicului si mediului decizional în vederea considerării vocii comunității si femeilor pentru îmbunătățirea situației femeilor.

Localitatea Brăești are o populație totala de 2399 de locuitori din care neoficial 439 sunt de etnie romă care locuiesc în comunități compacte din satele Brătilești, Ivănețu si Goidești. Este o comunitate greu accesibilă, cu o populație mixtă, segregată rezidențial, ce se confruntă cu dificultăți economice, cu familii care trăiesc la limita sărăciei, din care peste 60% dintre romi din această localitatea fiind în prag de sărăcie deoarece nu dețin terenuri agricole și nu au un loc de muncă, precum și rata crescută a abandonului școlar. Așadar, situația femeilor este cea mai gravă, majoritatea nu au un loc de muncă, în special femeile tinere, părăsesc timpuriu școala ca urmare a sărăciei sau nașterilor timpurii și acces deficitar la serviciile de sănătate și lipsa implicării tinerelor femei rome în procesul decizional al comunității din care fac parte.

Astfel, în cadrul proiectului, 17 membre ale GIFT-ului au participat la o sesiune de formare, 12 sesiuni de asistență tehnică și două schimburi de experiență cu Grupurile de Inițiativă din comunele Calvin și Cilibia din județul Buzău, în vederea dezvoltării capacității și abilităților în acțiuni de advocacy și dezvoltarea comunitară pentru a răspunde nevoilor comunității și în special al femeilor. În completare, în cadrul proiectului s-a oferit și un pachet de servicii în domeniile educațional si sănătate, activități remediale pentru 80 de elevi din ciclul primar, însoțite de servicii de sprijin cum ar fi acordarea de hăinuțe pentru anotimpul rece și cald, masă caldă, organizarea de evenimente interculturale pentru 240 elevii si 60 de părinți romi si neromi.

În domeniul sănătății au fost dezvoltate campanii de informare și conștientizare pentru 80 de copiii privind igiena, și pentru peste 350 de persoane privind prevenirea și combaterea TBC-ului, nașterile timpurii si transmiterea bolilor sexuale precum și acordarea de servicii medicale pentru membrii comunității, și anume acordarea de consultări medicale la domiciliul  și realizarea de investigații de ecografie, a unui pachet de analize medicale generale pentru 212 persoane din care 178 de femei și 34 de bărbați, de diferite vârste, de la copiii de 10 ani, însoțiți, până la vârstnici de 87 de ani, principala grupă de vârstă fiind adulți cu vârsta între 30-64 de ani reprezentând 48%. Săptămâna trecută, GIFT a reușit depunerea de un pachet de măsuri de politici publice locale privind îmbunătățirea situației femeilor și fetelor, în domeniul educațional, ocupare, sănătate, dar și privind prevenirea și combaterea violenței de gen. Aceste măsuri au fost discutate în cadrul unei întâlnirii județene în prezența prefectului.

La final, mulțumim celor implicați în asigurarea unui proiect de succes, cum ar fi cadrele didactice, personalul medical, autoritățile locale și județene, echipele de proiect, voluntarii și nu în ultimul rând femeilor rome și nerome care au sprijinit GIFT-ului să le dea voce.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.ee  agrants.ro.” (comunicat de presă)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu