Proiect de plafonare a polițelor RCA, a comisioanelor brokerilor și a costurilor cu înlocuirea mașinilor avariate

0
400

Autoritatea de Supraveghere Financiară a depus la Guvern un proiect de Hotărâre prin care tarifele polițelor RCA să fie limitate la nivelul cuantumului de la 1 martie 2022. Proiectul ASF conține mai multe prevederi care să reglementeze piața asigurărilor auto, cel puțin pentru o perioadă. Iată, mai jos, principalele articole ale proiectului, apărut marți seară, pe surse, în presa națională:

  • (1) Prezenta hotărâre stabilește tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA, denumite în continuare asigurători RCA, în condițiile art. 4 alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  • (2) Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
  • (3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), în situația în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două. (…)
  • (6) Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. Mai multe detalii, într-un articol publicat de Hotnews.