Proiect: 160 de mari investiții prioritare, pe lista Guvernului pentru anul viitor. Două drumuri naționale din Vrancea, incluse pe listă

0
761
Astăzi, în ședința de Guvern, se va discuta și pe marginea unui memorandum înaintat de Ministerul Finanțelor, ce cuprinde proiecte de investiții publice prioritizate. Lista a fost întocmită pe baza datelor transmise de 9 ministere și conține 160 de proiecte de investiții. Valoarea actualizată a acestora este de 216,26 miliarde lei și un rest de finanțat pentru finalizarea acestora de 146,85 miliarde lei. Investițiile ar trebui finalizate în următorii ani. Lista cuprinde proiectele, cu valoarea lor estimată, stadiul în care se află, anul în care ar urma să fie finalizate și indicatorii de eficiență economică. Din cele 160 proiecte investiții publice aflate în curs de implementare, 46 de proiecte au un stadiu fizic de 0%. Dintre acestea, 17 sunt proiecte noi, o parte fiind introduse în Programul de Investiții Publice (PIP) pentru anul 2020, iar celelalte urmează să fie introduse în PIP în anul 2021. Alte 143 proiecte sunt proiecte în continuare, din care 47 proiecte au stadiul fizic 100%, respectiv lucrările de execuție sunt finalizate, iar 96 proiecte sunt în implementare. Cele mai multe proiecte au fost depuse de Ministerul Transporturilor. Urmează Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
Din județul Vrancea, pe această listă sunt incluse două obiective depuse de Ministerul Transporturilor, ce se derulează prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Este vorba de modernizarea drumului național 2L Soveja – Lepșa, km 60+145 – km 76+277. Contractul de execuție la acest drum a fost, deja, semnat și s-au asfaltat circa 3 kilometri în zona mănăstirii Lepșa. Al doilea proiect inclus pe această listă prioritară este drumul național 2D. Lucrările sunt finalizate în acest caz, însă au rămas o serie de plăți de făcut, potrivit unor sentințe civile. Statul mai are de achitat sume importante ca despăgubiri și compensații în contul exproprierilor.