Profesorul Cezar Cherciu, protagonist în cadrul documentarului ”Vrancea, o istorie incompletă”

0
428

Seria de interviuri-document pentru filmul de lung metraj „Vrancea, o istorie incompletă” se apropie de final. „Astăzi am fost oaspeții Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” din Focşani, unde am filmat penultimele cadre cu istoricul Cezar Cherciu. Pentru pasionații de lectură, lucrările fundamentale ale eruditului profesor de istorie vrâncean nu mai au nevoie de nicio prezentare. Însă istoria e o listă de surprize. Ne poate doar pregăti să fim surprinși din nou. Viitorul nostru depinde de felul în care ne purtăm astăzi cu istoria”, ne-a mărturisit co-autorul acestui proiect cinematografic, Florin-Gabriel Balaci.
Cum ar arăta lumea filmului fără oameni de omenie?
„Doamna Oana-Raluca Boian, în calitate de director/manager al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” din Focşani are viziunea, perseverenţa şi acţiunea unui manager competent iar când acestea se împletesc cu respectul şi dăruirea pentru oameni succesul este garantat! Le mulțumim bibliotecarilor şi focşănenilor iubitori de carte care ne-au cedat pentru câteva ore Sala de lectură pentru ca noi  să scriem pe peliculă o istorie incompletă despre Vrancea şi Ținutul Putnei”, a spus, în încheiere, Florin-Gabriel Balaci. ”Domnul Cezar Cherciu, profesor de istorie, cercetător şi autor, reprezentant de seamă al culturii vrâncene, căreia îi dedică numeroase cărţi, a fost prezent la Sala de Lectură în calitate de protagonist al filmului documentar „Incursiune în istoria Vrancei şi a Ţinutului Putnei până în anul 1990”, realizat de către Florin Balaci, regizor de film, fiul cineastului vrâncean Constantin Balaci şi membru al disporei vrâncene din Italia (Milano). Domnul profesor a evocat evenimentele istorice şi personalităţile care au făcut şi fac cinste memoriei locale.”, au transmis și reprezentanții Bibliotecii Județene.
Ineditul proiect cinematografic se va derula pe tot parcursul anului 2021 şi se va concretiza într-un documentar de lung metraj.