Produsele tradiționale vrâncene, o nouă șansă de promovare

0
702
La nivelul județului Vrancea a fost constituită Asociația Producătorilor și Păstrătorilor de Tradiții din Vrancea, la cererea producătorilor de produse tradiționale din județ, cu sprijinul Direcției pentru Agricultura Județeană Vrancea. Asociația are ca scop atestarea produselor tradiționale din Vrancea și înscrierea în Registrul Național al Produselor Tradiționale din România, garantează tradiționalitatea, calitatea produselor și păstrarea tradițiilor vechi populare și meșteșugărești, precum și promovarea produselor tradiționale ale membrilor săi prin participarea la târgurile și expozițiile cu produse tradiționale din țară și din Europa.
Asociația Producătorilor și Păstrătorilor de Tradiții din Vrancea este constituită din producători agricoli și fermieri, care produc, după rețete tradiționale vechi, produse din carne, lapte, produse de panificație și patiserie, produse din fructe, legume dar și diferite sortimente de miere. Menționăm faptul că produsele membrilor Asociației Producătorilor și Păstrătorilor de Tradiții din Vrancea sunt deja cunoscute, fiind cele care au participat, din 2017, la toate târgurile și expozițiile din județ și din București, în 2018 și 2019 la Expoziția agroalimentară de la Bruxelles și Săptămâna Verde de la Berlin. Amintim aici: ”Pâinea lui Pitiș” și cozonacul produs de același membru; ”Pâinea lui Cuza” și ”Pâinea țărănească de Cotești”; ”Cașcavalul afumat din lapte de capră – Căprițele lui Robert”; mierea cremă și dulcețuri din petale de măceș, trandafiri, mure, zmeură, cireșe negre, cireșe albe, nuci verzi, și afine, produse foarte apreciate la aceste expoziții și târguri.
Totodată, Asociația Producătorilor și Păstrătorilor de Tradiții din Vrancea îi reprezintă pe membrii săi în relația cu instituțiile statului și garantează calitatea produselor tradiționale ale membrilor săi. Produsele tradiționale românești valorificate reprezintă în primul rând o zestre culturală care trebuie păstrată și promovată la adevărata ei valoare. (Asociația Producătorilor și Păstrătorilor de Tradiții din Vrancea)