Primarul Misăilă cere judecătorilor obligarea aleșilor opoziției să-i voteze proiectele

0
106

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, și secretarul municipiului, Eduard Corhană, au acționat în instanță 9 dintre cei 21 de consilieri locali (din care opt de la PNL și unul de la UNPR), pentru faptul că refuză să-și însușească inventarul bunurilor municipiului. Ei cer judecătorilor să-i oblige pe aleși să-și însușească prin hotărâre de consiliu local inventarul actualizat, modificat și completat al municipiului Focșani, supus spre aprobare în Consiliul Local, în perioada 1 ianuarie – 13 februarie 2019. Mai exact, este vorba de aprobarea unor documentații cadastrale, prin care s-au modificat suprafețe ale unor străzi din municipiu.
În acțiunea de chemare în judecată, primarul spune că are calitatea de ordonator principal de credite, dar și obligația de a dispune și coordona efectuarea inventarului bunurilor aparținând domeniului public de câte ori survin modificării. Acesta susține că, la rândul său, Consiliul Local, în calitate de autoritate locală deliberativă, este obligat să-și însușească acest inventar. „La data prezenței, arăt instanței de judecată faptul că autoritatea locală deliberativă, Consiliul Local al Municipiului Focșani, refuză în mod nejustificat să-și îndeplinească obligația legală de însușire prin hotărâre de consiliu local a inventarului public. Pârâții consilieri locali chemați în judecată fac abuz de acest drept și, cu încălcarea dispozițiilor special menționate mai sus, refuză să aprobe aceste hotărâri. Prin această acțiune în obligație de a face, subscrișii reclamanți nu cerem instanței de judecată să se substituie în locul autorității deliberative-Consiliul local al Municipiului Focșani și să decidă în locul acestuia, fără a da posibilitate, eventual, să decidă dacă consideră oportună o astfel de hotărâre și să încălcăm astfel dreptul la vot al consilierilor locali, care este un drept individual, liber exprimat”, se arată în acțiunea primarului Misăilă și a secretarului Corhană.
Cei doi oficiali cer, de asemenea, și obligarea în solidar a celor nouă consilieri la plata sumei de 236.582 de lei, cu titlu de prejudiciu material rezultat ca urmare a refuzului de însușire a inventarului actualizat. Consilierii locali susțin, însă, că edilul face un abuz în acest caz. „Chemarea în judecată de către primarul şi secretarul Municipiului Focşani a Consiliului Local şi a unor consilieri locali consider că este un abuz grosolan şi un atac frontal la fundamentul democraţiei şi al statului de drept. Această acţiune de chemare în judecată şi pretinderea unor sume mari de bani drept despăgubiri creează un precedent periculos şi deschide o cutie a Pandorei. Prin această acţiune de chemare în judecată se încearcă crearea de presiuni asupra consilierilor locali ca aceştia să voteze proiectele de hotărâri în sensul dorit de primarul şi secretarul Municipiului Focşani. Indiferent de ameninţările, şantajul şi presiunile la care sunt supus, încercările de a mă exclude din Consiliul Local, eu personal voi continua să votez conform conştiinţei mele şi mai ales în interesul cetăţenilor. Nu voi abdica niciodată de la principiile şi conştiinţa mea şi nu voi fi niciodată complicele unor grupuri de interese care încearcă fraudarea banilor publici”, ne-a declarat Costel Bîrsan, consilier local UNPR, cel care anunțase acțiunea în instanță a șefilor Primăriei Focșani, în cadrul ședinței ordinare a CL Focșani din luna aprilie.